Atentatorul de la Boston, găsit vinovat și pasibil de pedeapsa cu moartea

148

Tânărul cecen, de 21 de ani, Djokar Țarnaev a fost găsit vinovat de complicitate la crime în cazul atentatului comis în aprilie 2013 la maratonul din Boston, soldat cu 3 morţi şi 260 de răniţi, şi riscă pedeapsa cu moartea.

Atentatul de la Boston este cel mai grav atac terorist petrecut în SUA după atentatele din 11 septembrie 2001. Trei persoane și-au pierdut viaţa și alte 264 au fost rănite în urma detonării a două dispozitive explozive artizanale, în apropierea liniei de sosire a unui maraton local.

Cei 12 juraţi au petrecut 11 ore în deliberări pentru a hotărî soarta tânărului acuzat de 30 de fapte împotriva legii, dintre care 17 pasibile de pedeapsa cu moartea. Djokar Ţarnaev a recunoscut că a participat la atentatul din 2013, explicând însă că s-a aflat sub influenţa negativă a fratelui său mai mare, Tamerlan. Acesta a fost ucis la 3 zile după atentat, într-o confruntare cu poliţia.

Acuzarea a prezentat mărturiile a 92 de persoane, în scopul de a-l descrie pe tânărul student ca pe un „terorist” care „a vrut să pedepsească America pentru ceea ce face poporului său”.

Apărarea a venit cu 4 martori, pentru a-l descrie pe tânăr drept un adolescent influenţat puternic de fratele lui mai mare.

Juraţii l-au găsit pe Ţarnaev vinovat de toate cele 30 de capete de acuazare, însă vor pronunţa pedeapsa în a doua etapă a procesului. Atunci se va decide dacă tânărul va fi pedepsit cu moartea sau cu închisoare pe viaţă fără posibilitatea de eliberare condiţionată.

Foto: Wikimedia