„Sabatul Pământului": mijlocul prin care ecologiştii devin spirituali

140

Distrugerile masive ce au urmat urganului Sandy au făcut multe comunităţi religioase să se gândească la realităţile schimbărilor climatice, dar puţini au acordat importanţă dimensiunii spirituale a evenimentului. Însă un grup multireligios a re-instituit „Sabatul Pământului", un eveniment iniţiat de ONU în 1990.

Scopul acestui eveniment este de a „salva şi energiza" viaţa spirituală a ecologiştilor aparţinând mai multor religii şi confesiuni creştine.

„Sabatul Pământului" este un eveniment care a început să fie organizat în câteva oraşe din statul Carolina de Nord şi constă într-o pauză spirituală de 90 de minute, ce include momente de rugăciuni, cântări şi lectura unor pasaje motivaţionale. În ciuda originii iudaice a Sabatului, manifestările nu au nici origini creştine, nici origini iudaice. Textele citite nu sunt din Biblie, iar numele lui Iisus Christos sau al lui Dumnezeu nu sunt rostite. 

Explicaţia pentru aceasta este că ceremoniile sunt inter-religioase şi nu se doreşte să se facă o pledoarie în favoarea unei anumite religii sau confesiuni. De exemplu, cei prezenţi pot participa la o meditaţie budistă, la exerciţii Tai Chi sau pot înălţa rugăciuni de origine nativă americană.

Ideea de „Sabat al Pământului" nu este una nouă. Organizaţia Naţiunilor Unite a demarat un „Sabat pentru Mediu" în anul 1990, cu o declaraţie care spunea „Avem nevoie de odihnă şi trebuie să îi permitem şi Pământului să o facă", informează Huffington Post.