Studiu inovator: Procesul decizional foloseşte regiuni diferite din creier

66

Un nou studiu a arătat că luarea deciziilor în grabă nu înseamnă automat o economisire a timpului, deoarece creierul foloseşte un proces diferit pentru a lua decizii rapide în comparaţie cu cele raţionale.

Studiile anterioare arătaseră că, în orice fel de decizii, creierul funcţionează la fel atunci când are de ales între viteză şi corectitudine. Însă studiul recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt sugerează că lucrurile nu stau aşa.

Cercetătorii au analizat activitatea neuronală a unor concurenţi care participau la un concurs de verficare a cunoştinţelor şi care jucau contra timp şi împotriva unor adversari. În momentele anterioare apăsării butonului care indica faptul că un concurent ştia răspunsul corect, neuronii din cortexul prefrontal erau activaţi. Însă atunci când concurentul urma să dea răspunsul corect şi când timpul nu mai constituia un factor de stres, activitatea neuronală scădea semnificativ, în aceeaşi regiune a creierului.  

Acesta este primul studiu care analizează procesul luării deciziilor la nivel individual şi care contrazice teoria clasică, ce consideră că procesul decizional are loc în regiuni diferite ale creierului, informează site-ul britanic The Daily Mail.