Dincolo de mormânt

Învăţătura despre nemurirea sufletului este prezentă în majoritatea religiilor păgâne și confesiunilor creștine. Deși teoria are multe versiuni, ele au același numitor comun: omul nu moare complet, ci existenţa lui continuă sub o altă formă după momentul decesului.

COVID-19: Ce ne-ar putea consola teribila frică de moarte?

Pe măsură ce crește numărul deceselor provocate de complicaţii ale infectării cu noul coronavirus, o faţetă latentă a panicii sociale devine tot mai greu de ignorat. Deși este singura certitudine pe care o avem cu toţii în comun, conștientizarea faptului că propriul sfârșit este o realitate care s-ar putea concretiza accelerat ne lasă pe mulţi...

Studiu: germanii cred în minuni și îngeri, dar tot mai puţin în Dumnezeu

Numărul creștinilor care cred în Dumnezeu se diminuează în Germania, deși aproape 45 de milioane de germani sunt membri ai bisericii, arată un nou sondaj realizat de Kantar Public Institute.

Experienţele din preajma morţii. Ce are de spus știinţa

Aproximativ 3% din populaţia Statelor Unite afirmă că a trecut printr-o experienţă în apropierea morţii, conform unui sondaj Gallup. Cercetătorii au încercat să găsească explicaţii pentru aceste experienţe misterioase trăite de oameni în starea numită „moarte clinică” sau în timpul episoadelor de durere fizică sau emoţională intensă.

Viaţa în vecinătatea morţii

Într-una din serile în care verifica starea pacienţilor dintr-un centru de îngrijire paliativă, terapeutul a riscat o întrebare derutantă pentru o persoană al cărei univers se micșorase până la dimensiunea patului de suferinţă: „Care a fost bucuria pe ziua de astăzi”? Iar răspunsul nu a întârziat să vină: „Că trăiesc.”

Raiul este real, dar morţii nu trăiesc

Nimeni nu se aștepta ca un film religios cu un buget considerat modest (de 12 milioane de dolari) să depășească în interes și încasări mult mai mediatizatul film „Transcendence“, cu celebrul actor Johnny Depp și cu un buget de 100 milioane de dolari, sau mult promovata megaproducţie biblică „Noe”, cu distribuţie de Oscar[1].

„Povestea noastră a scris-o El.” Dar nu după scenariul sperat

A treia aniversare a căsătoriei lor bătea la ușă, dar medicii nu îi mai dădeau nicio șansă de vindecare Magdei, diagnosticată tardiv cu sarcom Ewing, o tumoare malignă osoasă. Cu toate acestea, soţul ei, Daniel, continua să creadă că ultimul cuvânt Îi aparţine totuși lui Dumnezeu.

Este Iadul real?

Era o după-amiază albastră de august. Adâncit în lucrul meu, aud un zgomot pe holul închis, din faţa casei noastre din Malu cu Flori, și mă uit să văd ce este. Bunica era acolo, cu mersul ei ușor și sfios și cu privirea ei cercetătoare.

Când frica de moarte nu te lasă să trăiești

Anecdotic, se spune că teama de a vorbi în public este cea mai puternică frică a omului, după frica de moarte. Toată lumea zâmbește la această ordine de priorităţi, însă nimeni nu contestă și nici nu prea discută despre frica plasată în fruntea clasamentului.

De ce cred în Dumnezeu

„Totuşi stau pe malul acestui râu; acesta este un fapt. Şi din moment ce mă aflu aici, trebuie să fi venit de undeva.” Wistawa Szymborska „Dincolo de fenomenele care se prezintă ca atare, după cum obişnuia să spună vechiul şi cerebralul meu prieten Chauncey Wright, marele empirist de la Harvard al tinereţii mele, nu există nimic.”...

Precaritate de proporţii – recenzie a filmului Sieranevada, de Cristi Puiu

„Dacă cinema-ul nu este acolo pentru a provoca dialogul și pentru a alimenta acest dialog infinit și această solidaritate absolut necesară între semeni, între membrii unei comunităţi, atunci nu are ce să caute. Nu am nevoie de niciun film care să-mi spună cum stă lumea, câtă vreme ajunge să alimenteze conflicte și să hrănească răul....

China: Autorităţile efectuează descinderi pentru a stopa înmormântările cu striptease

Atunci când se combină cu sărăcia, lipsa de educaţie produce nu doar kitsch-ul, ci și non-valoarea. Oficialii chinezi iau atât de mult în serios acest pericol, încât au decis să intervină legal în proliferarea unui obicei pe cât de ciudat, pe atât de ușor de răspândit în China rurală: show-urile de striptease la înmormântări.

Un ateu, două decese și un somn post-mortem controversat

Ce urmează după moarte? Fără să reflectăm prea mult, răspundem instinctual că sufletul se înalţă spre Cer. Ritualuri tradiţionale vin să susţină această idee, iar poveștile despre moartea clinică alimentează și mai mult o convingere devenită foarte populară. Ar putea fi, de fapt, altfel?

„Băieţelul care s-a întors din Rai” a minţit

O editură creștină din Statele Unite a stopat producţia cărţii „The Boy Who Cam Back from Heaven” („Băieţelul care s-a întors din Rai”), după ce personajul principal și coautorul la scrierea ei, Alex Malarkey, a declarat public că totul e o minciună.

Cum putem lupta împotriva morţii

Viaţa pe acest pământ nu există în afara a două experienţe naturale la care suntem obligaţi să participăm, fie că vrem, fie că nu: nașterea și moartea. Iar acest lucru ne deranjează. Prin urmare, între ideea realizării unei mașini a timpului și găsirea unor metode care să prelungească viaţa, cei mai mulţi au hotărât că...

Provocările medicului care învie morţii

Cine nu și-ar dori să vadă că persoana pe care o iubește este înviată din morţi? Un medic răscolește lumea știinţifică cu demonstraţiile sale referitoare la întoarcerea oamenilor dintre cei fără suflare.

Contemplând apusul vieţii

În Marea Britanie, unde eutanasia este un subiect prioritar pe agenda politică, coaliţia „Dying Matters” a organizat un festival cu totul neobișnuit, aflat deja la a cincea ediţie anuală.

Ultimele cuvinte şi lecţia nerostită despre moarte

A devenit aproape o tradiţie pentru presă să dezvăluie ultimele cuvinte ale victimelor unor tragedii. Un public pentru acest gen de informaţie e limpede că există. Oamenii sunt interesaţi de detaliile intime ale ultimelor clipe de viaţă ale unora pe care nu i-au cunoscut. Însă ce învăţăm cu adevărat despre moarte din ultimele cuvinte ale...

Tragedia unui copil care nu a înţeles ce înseamnă moartea

O fetiţă de 12 ani din Polonia s-a spânzurat în dormitorul său, în timp ce mama sa făcea pregătirile de culcare. Pe biletul de adio micuţa Maria Kislo a scris: „Dragă mamă, te rog să nu fii tristă. Îmi este dor de tati foarte mult, vreau să-l văd din nou". ...

Ce cred creştinii practicanţi despre viaţa de după moarte şi alte doctrine

Şase din zece americani care frecventează biserica sunt de părere că viaţa veşnică poate fi obţinută doar prin creştinism, potrivit unui studiu recent realizat de LifeWay Research, care a relevat şi alte opinii despre doctrinele fundamentale ale creştinismului.

Băiatul care a fost în Ceruri şi… s-a întors

Iisus are „ochi frumoşi", iar Ioan Botezătorul este un tip „drăguţ" căruia îi place să joace cărţi şi care, din când în când, trişează. Detaliile sunt oferite de un puşti care susţine că a fost în ceruri, iar cartea în care ne spune tot ce a văzut acolo este, deja, bestseller în America.