Torţele umane tibetane continuă să ardă

110

Mai mulţi călugări tibetani care au reușit joi să treacă munţii Himalaya pentru a găsi refugiu în India, confirmă că pe lângă mănăstirile tibetane din China încă circulă liste cu tinerii călugări care sunt gata să își dea foc în public, ca protest împotriva politicilor chineze, relatează The Guardian.

Doar în ultima lună au avut loc 7 astfel de sinucideri-protest, chestiunea devenind foarte urgentă. Restricţiile severe din zonă face imposibilă aflarea motivelor punctuale din spatele acestor iniţiative. Martori spun că oamenii s-au săturat de conducerea chineză și că aceste demonstraţii au ca scop atragerea atenţiei la nivel internaţional asupra problemei.

Surse tibetane din Dharamsala, orașul indian unde călugării merg în exil, spun că în ultima săptămână mai mulţi călugări de la mănăstrea Kirti au fost arestaţi din motive necunoscute sau reţinuţi la domiciliu. În plus, 200 de oficiali s-au instalat la mănăstire, monitorizând și intervenind în serviciile religioase de fiecare zi.

Poliţia și surse din guvern spun că nu știu nimic despre detenţii sau alte restricţii. Guvernul chinez a declarat că tibetanii sunt liberi să își practice credinţa.

Un oficial de la ministerul chinez de externe l-a acuzat pe Dalai Lama că incită la astfel de proteste, glorificându-i pe cei care și-au dat foc. Beijingul îl acuză că vrea să despartă Tibetul de China, pe când el spune că tot ceea ce dorește este o autonomie care să aibă sens, relatează The Guardian.