Partid polonez cere înlăturarea unui crucifix din parlament

10

Partidul Palikot, care a captat atenţia presei internaţionale după ce a reuşit să introducă în parlamentul polonez primii reprezentanţi politici homosexuali şi transsexuali, a devenit din nou subiect de discuţie după ce a cerut înlăturarea unui crucifix prezent în sala de adunări, informează BBC.

Cei care au avut iniţiativa petiţiei spun că motivul cererii lor este acela că păstrarea crucii în sala parlamentului contravine prevederilor constituţionale ale statului. Într-o scrisoare adresată președintelui parlamentului, reprezentanţii partidului Palikot susţin că „Republica Poloneză este un stat secular… care ar trebui să fie imparţial în treburi de religie şi filosofie."

Conservatorii s-au opus imediat ideii avansând o contra-petiţie pentru păstrarea crucii în parlament. Liderul partidului, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, a descris situaţia ca o „ciocnire între culturi" care ridică probleme nu doar despre religie şi credinţă, ci şi de patriotism şi mândrie naţională, relatează sursa.

Atât pentru liberali cât şi pentru conservatori influenţa Bisericii Catolice asupra societăţii rămâne o problema importantă. Partidul Palikot se opune influenţei bicericii în viaţa politică, promovează drepturile homosexualilor şi îşi propune să liberalizeze avortul. Partidul a devenit al treilea cel mai mare grup parlamentar după alegerile din 9 octombrie.