Tot mai mulţi hispanici americani se declară „neafiliaţi religios”

93

Numărul americanilor hispanici care declară că nu au nicio religie este în creștere și rivalizează cu numărul evanghelicilor hispanici, a descoperit un nou studiu efectuat de Public Religion Research.

Proporţia hispanicilor care locuiesc în Statele Unite și care se declară atei, agnostici sau neafiliaţi religios a ajuns la 12%, potrivit sondajului Hispanic Values 2013. Acest procent reprezintă dublul valorilor care erau de actualitate în anul 1990 în sondajul American Religious Identification.

Cercetătorii spun că neafiliaţii hispanici sunt acum la un nivel statistic egal cu hispanicii evanghelici protestanţi. Pornind de la această constatare, sociologii prevăd o segregare semnificativă în sânul comunităţii hispanice în deceniile care urmează.

„Există un soi de polarizare", spune Juhem Navarro-Rivera, cercetător asociat PRRI, care și-a adus contribuţia la studiu. Hispanicii nu cad de acord mai ales asupra unor chestiuni de ordin social. De exemplu, 80% dintre hispanicii neafiliaţi sunt în favoarea căsătoriilor gay, în timp ce doar 21% dintre hispanicii evanghelici sunt de acord. Apoi, 69% dintre neafiliaţi sunt pro-avort, comparativ cu 26% dintre evanghelici.

Creșterea numărului de neafiliaţi hispanici se înscrie în trendul vizibil la nivelul mai larg al Statelor Unite.