Studiu: Segregarea creștinilor după vârstă îngreunează progresul spiritual

31

Un nou studiu efectuat de National Center for Family Integrated Churches (NCFIC) ar putea oferi o posibilă explicaţie pentru statisticile care arată că majoritatea tinerilor care au crescut în biserică își pierd angajamentul spiritual în jurul perioadei de absolvire a liceului. Teza studiului: implicarea în grupurile de tineret îi încurajează pe tineri să se îndepărteze de formatorii adulţi, îngreunându-și astfel procesul de maturizare spirituală.

Studiul NCFIC, citat de Charisma News, durează cinci săptămâni și constă în aplicarea, la nivel naţional, a unui sondaj cu trei întrebări privind atitudinea creștinilor americani faţă de implicarea tinerilor în biserică. Sondajul a relevat că nu mai puţin de 55% dintre creștinii americani sunt îngrijoraţi cu privire la acest subiect, considerând că programele pentru tineret sunt prea superficiale și prea orientate pe entertainment. Aceste caracteristici ale programelor produc credincioși imaturi din punct de vedere spiritual, cred respondenţii, între care 36% spun chiar că grupurile de tineret nu sunt biblice.

Adam McManus, purtător de cuvânt al NCFIC, a declarat că nu este surprins de îngrijorările arătate de creștinii americani, ba chiar o consideră o premisă eficientă pentru schimbare. „Biserica zilelor noastre generează dependenţă de prieteni. Rezultatul inerent al grupurilor de tineret din biserică este că ele îi învaţă pe adolescenţi să se concentreze pe sfaturile prietenilor lor, nu pe cele ale părinţilor și pastorilor lor. (…) Creștinii americani realizează în sfârșit existenţa unei incongruenţe între învăţătura Bibliei, în favoarea integrării familiei, și obsesia bisericii moderne pentru separarea familiei, la orice pas. Segregarea pe vârste, în special în timpul vârstei fragile, dar impactante a adolescenţei nu doar că nu are efecte benefice, ci are chiar efecte distructive. (…) Dar vestea bună este că practicile în biserică încep să se schimbe semnificativ. Acum douăzeci de ani nimeni nici nu-și punea întrebări legate de efectele grupurilor de tineret."

Acestea sunt doar rezultatele preliminarii ale unui sondaj care se va încheia propriu-zis pe 8 noiembrie.