Vatican: Oponenţii homosexualilor au drepturi egale cu homosexualii

57

Vaticanul a atras atenţia ONU că aceia care se exprimă împotriva relaţiilor între persoane de acelaşi sex, din motive care ţin de religie sau morală, sunt tot mai des respinşi, persecutaţi sau umiliţi. Delegatul Vaticanului a spus că respectarea drepturilor omului nu trebuie să devină un pretext pentru a-i obliga pe unii să accepte relaţiile gay.

„Oamenii sunt atacaţi pentru că iau poziţie împotriva relaţiilor sexuale între persoane de acelaşi sex. Când îşi exprimă convingerile morale sau credinţele cu privire la natura umană, sunt stigmatizaţi sau, şi mai rău, sunt umiliţi sau urmăriţi penal", a declarat arhiepiscopul Silvano Tomasi în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, informează Reuters.

„Aceste atacuri sunt violări ale drepturilor fundamentale ale omului şi nu pot fi justificate în nicio circumstanţă", a mai precizat Silvano Tomasi. Creştinii au dreptul să îşi exprime convingerile şi să trăiască conform acestora şi nu trebuie să fie discriminaţi în favoarea unei minorităţi, doar pentru că îşi exprimă dezacordul vizavi de relaţiile gay. Drepturile cerute pentru homosexuali sunt şi drepturile de care ar trebui să beneficieze creştinii.

Arhiepiscopul a afirmat că Vaticanul recunoaşte demnitatea fiecărei fiinţe umane şi că nu aprobă comportamentele violente împotriva minorităţilor sexuale. Este necesară o distincţie între orientarea homosexuală şi activitatea homosexuală, a spus Tomasi. Totodată, a susţinut şi nevoia ca statele lumii să reglementeze comportamentele sexuale, arătând că există un consens între societăţile lumii cu privire la sex. Anumite comportamente nu sunt acceptate, iar Tomasi a dat ca exemple pedofilia şi incestul.

Biserica Romano-Catolică s-a confruntat, în ultimii ani, cu o serie de probleme legate de legislaţiile diverselor state cu privire la drepturile minorităţii homosexuale. De exemplu, în Marea Britanie a trebuit să închidă agenţiile catolice pentru adopţii, întrucât acestea refuzau adoptarea copiilor orfani de către cupluri de homosexuali.

Arhiepiscopul Silvano Tomasi este delegatul permanent al Vaticanului la ONU.

Controversele cu privire la relaţiile între persoane de acelaşi sex rămân pe agenda anului 2011. În ianuarie, un cuplu din Marea Britanie – Peter şi Hazelmary Bull – a fost obligat să plătească o amendă de 5.700 de dolari, pentru că a refuzat să cazeze un cuplu gay.

Autorităţile din Marea Britanie au făcut, în februarie, primii paşi pentru modificarea legislaţiei, astfel încât să le permită cuplurilor de acelaşi sex să beneficieze de ceremonii oficiate în biserici. Administraţia de la Casa Albă a cerut ONU, în cursul acestei luni, să combată discriminarea homosexualilor.

Pastorul american Joel Osteen declara, în ianuarie, că, pe baza înţelegerii lui asupra Bibliei, homosexualitatea este un păcat condamnat de Dumnezeu.

(Foto: publico.es)