Vaticanul critică imoralitatea politicienilor italieni

15

Liderii catolici din Italia au lansat critici dure la adresa clasei politice italiene din cauza scandalurilor sexuale care au ajuns în paginile presei internaţionale. Deşi nu a fost pronunţat numele premierului Silvio Berlusconi, nimeni nu s-a îndoit că primul dintre cei vizaţi este el.

Cardinalul Angelo Bagnasco a susţinut un discurs în cadrul Conferinţei Episcopilor Italieni, ocazie cu care a vorbit despre nevoia de curăţare morală a clasei politice din Peninsulă. Bagnasco a afirmat că poporul italian a fost abandonat de o clasă politică preocupată de propriile interese şi plăceri, în timp ce societatea este afectată de o gravă criză economică.

Cardinalul a cerut clasei politice să trăiască o viaţă morală, care să poată fi luată ca exemplu, întrucât comportamentele politicienilor au influenţă asupra tinerilor. Politicienii italieni transmit prin atitudinile şi comportamentul lor impresia că succesul în viaţă depinde de relaţii şi de faptul de a şti să o iei pe scurtătură, iar nu de eforturi şi de muncă serioasă, a spus Bagnasco.

„Nu este vorba doar de a face lucrurile într-un mod diferit, ci de a gândi diferit. Se simte nevoia de purificare a aerului astfel încât noile generaţii să nu fie otrăvite pe măsură ce se dezvoltă", a declarat cardinalul.

Vaticanul a fost destul de rezervat până acum în a critica conducerea de centru-dreapta a Italiei, temându-se că accederea partidelor de stânga la putere ar însemna introducerea unor măsuri cu care nu este de acord (căsătoriile între persoane de acelaşi sex, de exemplu). Cu 4 zile înainte de discursul lui Bagnasco, Papa Benedict al XVI-lea a declarat că Italia are nevoie de o „reînnoire etică".

Silvio Berlusconi este implicat în mai multe dosare de corupţie, fiind acuzat între altele că a plătit pentru ca să întreţină relaţii sexuale cu o minoră.

(Foto: everyonedoesit.com)