Vaticanul vrea cu orice preţ împăcarea cu Societatea Sf. Pius al X-lea

47

Vaticanul a formulat o propunere finală de împăcare cu grupul de ultra-tradiţionaliști catolici Societatea Sf. Pius al X-lea, într-o încercare de a încheia schisma care durează de mai mult de un sfert de secol.

Vaticanul vrea să le ofere un statut legal special în Biserică, de care se bucură în prezent doar mișcarea conservatoare Opus Dei, într-un soi de dioceză fără graniţe. În schimb Vaticanul cere grupării să accepte un set de puncte doctrinare care să fie în legătură strânsă cu cele de la Roma, relatează AP.

Societatea fondată în 1969 s-a despărţit de Roma din cauza reformelor liberale luate la al doilea Conciliu de la Vatican. În 1988 Vaticanul l-a excomunicat pe fondatorul grupului arhiepiscopul Marcel Lefebvre și pe încă patru dintre episcopii săi, după ce Lefebvre i-a consacrat fără permisiunea papei.

Papa Benedict XVI a încercat să îi aducă înapoi în sânul Bisericii, temându-se de răspândirea unei biserici paralele, „pre-Vatican II". Temerile sale ar fi fondate, având în vedere că societatea, cu baza în Elveţia, are șase seminarii, trei universităţi și 70 de școli și licee pe tot globul. În afara celor patru episcopi, mai are mai mult de 500 de preoţi și 200 de seminariști.

Astfel, papa a ridicat ordinele de excomunicare pentru cei patru episcopi și le-a permis să folosească mai multe aspecte din liturghia catolică pre-Vatican II.

În ciuda anilor de discuţii asupra diferenţelor doctrinare, societatea încă nu a acceptat unele dintre învăţăturile impuse de Vatican și există un real pericol ca gruparea să se rupă dacă episcopul Bernard Fellay va accepta condiţiile oferite acum de papă. Ceilalţi trei epsicopi i-au cerut în aprilie să nu se împace cu Roma, avertizând că asta ar putea distruge societatea.