Zeul egiptean Bes „i-a împrumutat” Diavolului înfăţișarea sa

270

Cu o faţă indecentă, vicleană, zeul egiptean Bes ar putea fi sursa de inspiraţie pentru imaginile străvechi ale Diavolului din teologia creștină, notează BBC.

Reprezentat într-o manieră înfricoșătoare, zeul Bes apare în templul zeiţei Hathor, pe malul de vest al Nilului, în Egipt. El este sculptat în relief pe un pilon de calcar, în apropierea templului. Cu trupul ghemuit și un cap grotesc, zeul are o expresie vicleană.

Din punct de vedere istoric, Bes a fost venerat nu numai în Egipt, dar și în Marea Mediterană, și în cele din urmă ar fi contribuit la maniera de înfăţișare a diavolului în iconografia creștină, susţine Alastair Sooke, critic de artă, într-un articol pentru BBC. Bes a fost venerat în casele obișnuite, unde a fost asociat cu multe din lucrurile cotidiene: sex, alcool, muzică și veselie. Deși unui privitor modern această imagine i se poate părea înfricoșătoare, în percepţia egiptenilor avea un rol binefăcător.

Pentru a-și susţine argumentaţia, criticul de artă britanic apelează la metoda comparaţiei. În acest sens, el susţine că Egiptul antic a fost o sursă importantă de inspiraţie pentru artiștii creștini. De exemplu, susţine Sooke, imagini ale zeiţei Isis cu fiul ei, Horus, au oferit un prototip pentru reprezentări ale Fecioarei cu Pruncul. În mod similar, înfăţișarea lui Bes s-a transferat asupra Diavolului. Ocazional, el a mai apărut cu coadă sau cu șerpi care ies din trupul său, aspecte care ar fi devenit mai târziu atribute ale lui Satana.

Până la sfârșitul celui de al doilea mileniu î.Chr., imagini cu zeul Bes au împânzit întreaga lume mediteraneană. Venerat de fenicieni și chiar și de romani, Bes a reușit să supravieţuiască chiar și apariţiei creștinismului. Deși pentru vechii egipteni, Bes era un zeu prietenos, protector, pentru creștini era un factor perturbator, așa că l-au respins, demonstrând triumful noii credinţe asupra obiceiurilor vechi, a conchis Sooke.