Aerul de la metrou dăunează ADN-ului uman

64

Se pare că aerul de la metrou distruge ADN-ul uman, potrivit cercetătoarei Hanna Karlsson, de la Institutul Elveţian Karolinska.

Pentru a ajunge la această concluzie, Hanna Karlsson a observat cum acţionează diferite particule din aer asupra unor celule pulmonare artificiale. În felul acesta, studiul său a arătat că particulele din aerul de la metrou sunt cele mai nocive pentru ADN-ul uman, comparativ cu particulele din emisiile auto sau cele formate ca urmare a arderii lemnului. Aerul de la metrou conţine un mare număr de particule de fier, din cauza frecării roţilor de şine. Când acestea ajung în corpul uman, se formează radicali liber, care sunt dăunători pentru ADN-ul uman şi care sporesc riscul de a suferi de afecţiuni canceroase. Aceste particule se mai formează şi prin frecarea pneurilor maşinilor de asfalt, notează incomemagazine.ro.

Pe de o parte, rezultatele studiului sunt îngrijorătoare, deoarece oamenii petrec destul de mult timp într-un mediu în care nivelul de concentraţie al acestor particule este destul de ridicat, iar pe de altă parte, ele indică faptul că este nevoie de un sistem mai performant de purificare a aerului de la metrou.