Agenţia Europeană a Medicamentului analizează riscurile contraceptivelor

216

După ce Canada a raportat 23 de decese cauzate de folosirea anticoncepţionalelor, iar în România s-au retras de pe piaţă pilulele CILEST, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că va analiza raportul risc - beneficiu în cazul contraceptivelor combinate.

Iniţiativa a fost demarată de Franţa care încearcă să reducă ultilizarea contraceptivelor orale de generaţia a treia şi a patra de către femeile franceze, în favoarea utilizării contraceptivelor orale de generaţia a doua, care ar fi mai sigure pentru sănătate.

Contraceptivele de generaţia a treia sau a patra sunt disponibile sub formă de comprimate, plasturi transdermici sau inele vaginale. Contraceptivele hormonale combinate conţin două tipuri de hormoni, un estrogen şi un progestativ, iar analiza priveşte toate contraceptivele care conţin următoarele progestative: clormadinonă, desogestrel, dienogest, drospirenonă, etonogestrel, gestoden, nomegestrol, norelgestromin şi norgestimat.

EMA va evalua datelor disponibile privitoare la riscul de apariţie a tromboembolismului venos asociat utilizării acestor contraceptive şi va urmări şi riscul de apariţie a tromboembolismului arterial (formarea de cheaguri de sânge în artere, care pot duce la accident vascular sau infarct miocardic). Concluziile vor fi făcute publice în luna iulie, anunţă Mediafax.