Amazon raportează o creștere bruscă a vânzărilor la „1984” de Orwell

64

Imensul scandal al spionajului electronic realizat de serviciile secrete americane a generat și rezultate inedite. Gigantul Amazon a anunţat o creștere semnificativă în ultimele zile, la vânzarea cărţii 1984 a lui George Orwell, informează Agerpres.

O mie nouă sute optzeci și patru, scris și 1984, este un roman politic, scris în 1948 și a cărui acţiune are loc într-un viitor distopic. 1984 a introdus în cultura contemporană (mai ales cea anglofonă) numeroase expresii și concepte, între care Fratele cel Mare, dubla gândire, poliţia gândirii, Soceng. „Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine" este un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul orwellian este folosit pentru a descrie acţiunile și organizaţiile Oceaniei.

Un fost angajat al CIA, Edward Snowden, care a fugit în Hong Kong, a oferit dovezi secrete publicaţiilor Washington Post și The Guardian, care au demascat faptul că marii giganţi ai internetului, precum Google, Apple, Facebook, Yahoo!, Skype și alţii, permit serviciilor de spionaj să acceseze conturile acelor oameni care au legătură cu persoane sau activităţi din afara ţării, care prezintă interes pentru FBI și NSA (Agenţia Naţională de Securitate).