Alcoolul deteriorează memoria

364

Consumul regulat de alcool crește riscul de pierdere a capacităţii de memorare, susţine o echipă de cercetători de la Universitatea Santiago de Compostela (Spania). Descoperirea îi vizează mai ales pe cei tineri.

Alcoolul afectează hipocampusul, componentă a creierului inclusă în sistemul limbic, ce joacă un rol important în sedimentarea informaţiilor din memorie, susţin cercetătorii. Aceştia au studiat efectele alcoolului, comparând două grupuri de studenţi: unii care beau alcool în mod regulat și alţii care consumă doar ocazional băuturi alcoolice.

În urma unor analize neurologice care au inclus teste de memorie logică și teste de memorie vizuală, oamenii de știinţă care au concluzionat că tinerii care consumau regulat alcool au putut să rememoreze cu aproape o treime mai puţine lucruri decât ceilalţi. De asemenea, scrie Gândul, aceștia prezentau simptome de amnezie anteretrogradă – își aminteau lucruri din trecut, dar nu puteau memora evenimente noi.

„Rezultatele obţinute ne ajută să stabilim o legătură clară între consumul excesiv de alcool şi problemele apărute în asimilarea de noi informaţii în rândul studenţilor sănătoşi," conchide dr. Maria Parada, coordonatorul studiului.