Antidepresivele „fac mai mult rău, decât bine”

1565

Cercetătorii canadieni au realizat un studiu care arată că oamenii ar trebui să renunţe la folosirea abituală a antidepresivelor, chiar dacă sunt prescrise de către medici, deoarece nu ar fi atât de sigure şi eficiente pe cât se crede, anunţă Agerpres.

Cercetătorii de la Universitatea McMaster au arătat prin studiul lor, publicat în Frontiers in Psychology, că antidepresivele pot face mai mult rău decât bine pacienţilor, din cauza modificărilor produse de variaţiile nivelului de serotonină, influenţat de medicamente.

Majoritatea antidepresivelor au rolul de a înlătura simptomele depresiei prin creşterea nivelurilor de serotonină din creier, care reglează starea de spirit. Doar că în afară de asta, serotonina influenţează în mod direct sau indirect aproximativ 40 de milioane de celule ale creierului, intervenind în producerea somnului, în procese mentale şi afective (depresie şi anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă), în funcţii motorii, termoreglare, reglarea presiunii arteriale, funcţii hormonale, reproducere şi dezvoltare, adaugă studiul.

„Serotonina este o substanţă chimică ce reglează diferite procese. Când medicamentele interferează cu aceste lucruri, te poţi aştepta, în perspectivă, să producă unele necazuri”, este de părere Paul Andrews, şeful echipei de cercetători.

Cercetătorii au descoperit printre riscurile administrării de antidepresive probleme de dezvoltare la copii, probleme digestive, sângerări anormale şi atacuri de inimă la cei mai în vârstă. Serotonina poate afecta şi funcţiile sistemului cardiovascular, muscular şi diferite elemente ale sistemului endocrin.

Cât despre eficienţa lor în tratarea depresiei, Andrews şi colegii consideră că pacienţii au fost mai predispuşi la recăderi după ce nu au mai luat medicamentele, decât dacă creierul lor ar fi încercat să restabilească echilibrul.