Studiu: Micul dejun este mult mai valoros decât cina

251

Un bun proverb spune: „Mănâncă dimineaţa ca un rege, la prânz ca un prinţ, iar seara ca un cerșetor”. Potrivit unui studiu, în spatele acestui proverb se află un adevăr știinţific: nicio masă nu se compară cu micul dejun.

Cea mai însemnată descoperire a studiului care a compilat informaţii din peste 50 de ţări o reprezintă faptul că micul dejun este mai important decât mesele din timpul zilei, nici chiar salata de la prânz nu îl poate înlocui.

De fapt, pentru fiecare oră care trece de la micul dejun, valoarea nutriţională a mâncării scade cu 1,7%, cina fiind cu 15,9% mai puţin sănătoasă decât micul dejun. Așadar, cei care servesc micul dejun întâmpină ziua cu o dietă mai sănătoasă.

Dintre cei intervievaţi pentru studiu, 57% au afirmat că mănâncă „orice”, în schimb cei care au grijă de ceea ce consumă ţinând cont fie de carne, calorii sau carbohidraţi, s-au dovedit a fi cu cel puţin 15,9% mai sănătoși. Potrivit studiului, vegetarienii și veganii sunt cu 22,4% mai sănătoși decât cei care au un regim carnat.

Apropierea de weekend aduce cu sine o dietă nesănătoasă, vinerea fiind considerată ziua în care se mănâncă cel mai neglijent, acest lucru fiind recuperat de ziua de marţi, când dieta este mai bună, potrivit studiului.