Arterele devin vulnerabile înainte de menopauză

289

O echipă de cercetători de la Universitatea Pittsburgh, Statele Unite ale Americii, a descoperit că perioada de perimenopauză (perioada de tranziţie care precede menopauza naturală) include o remodelare a vaselor de sânge, ce le face vulnerabile şi, în consecinţă, pune o serie de riscuri cardiovasculare.

O echipă de cercetători de la Universitatea Pittsburgh, Statele Unite ale Americii, a descoperit că perioada de perimenopauză (perioada de tranziţie care precede menopauza naturală) include o remodelare a vaselor de sânge, ce le face vulnerabile şi, în consecinţă, pune o serie de riscuri cardiovasculare.

Epidemiologii au avut în observaţie 249 de femei, cu vârste între 42 şi 52 de ani, cărora li s-au făcut cinci ecografii în timpul fazelor tranzitorii ale menopauzei, cu scopul de a măsura grosimea şi diametrul arterei carotide (artera gâtului şi capului, care participă la vascularizarea capului şi a creierului).

Astfel, cercetătorii au constatat o creştere semnificativă în grosime (0,017 mm pe an) şi în diametru (0,024 mm) a arterei carotidei, explicaţia fiind că aceste modificări vin ca răspuns la nivelul scăzut de estrogen (hormon feminin) în această perioadă a vieţii.

Aceste modificări ale structurii vasculare, împreună cu alte simptome precum dezechilibrele hormonale şi stresul cronic fac ca femeile în vârstă să dezvolte ateroscleroză sau alte boli coronariene.