Alzheimer, detectat cu 20 de ani înaintea simptomelor

148

Primele semne ale bolii Alzheimer ar putea fi detectate cu mai mult de 20 de ani înainte de primele simptome observate de pacient, spune un studiu publicat recent în Lancet Neurology, citat de BBC. O descoperire foarte importantă, dat fiind faptul că depistarea timpurie a bolii poate fi vitală în prevenirea pierderii memoriei și a capacităţii de gândire.

Boala Alzheimer se declanșează cu mult înainte ca oricine să observe. Studii anterioare susţineau că efectele ei asupra creierului pot fi depistate cu 10-15 ani înaintea simptomelor vizibile. Aceasta deoarece abia după ce un anume volum de celule cerebrale s-a atrofiat încep să se vadă semnele demenţei. Unele părţi ale creierului vor fi pierdut până la 20% din neuronii care le alcătuiesc înainte ca boala să devină vizibilă.

Doctorii se tem însă că degradarea cerebrală este, la acest moment, atât de puternică încât nu se mai poate vorbi de vindecarea pacientului. În acest context, descoperirea mai din timp a bolii le dă medicilor mai mult timp pentru a trata bolnavii, spun experţii.

Printre semnele vizibile ale instalării bolii Alzheimer se numără: dificultatea constantă de a reţine evenimente care au avut loc recent, probleme de concentrare în timpul conversaţiilor, uitarea numelor unor prieteni sau ale unor obiecte, repetitivitatea, probleme de gândire sau raţionament, starea de confuzie în locuri familiare.