Alzheimerul s-ar putea instala cu 20 de ani înaintea apariţiei simptomelor

928

Nimeni nu știe când s-a îmbolnăvit de Alzheimer, ci doar când boala a început să dea semne de activitate. Cercetătorii au reușit însă să identifice prezenţa bolii chiar și cu 20 de ani înainte de prezenţa simptomelor.

Studiile de până acum au găsit dovezi că procesele biologice care cauzează declinul mental pot începe cu 10-12 ani înainte ca pacientul să observe primele semne ale declinului mental. Dar în cel mai nou studiu publicat în jurnalul Neurology, experţii spun că boala poate să apară mult mai repede de atât, chiar cu 18-20 de ani înaintea instalării simptomatologiei.

Timp de 18 ani, Kumar Rajan, profesor la Centrul Medical Universitar „Rush“ din Statele Unite, a urmărit 2.125 de persoane cu o vârstă medie de 73 de ani și care nu aveau demenţă. La fiecare trei ani, cercetătorii îi supuneau unor examene care să le testeze abilităţile mentale, după care comparau rezultatele cu cele din anii anteriori.

Uitându-se la grupul care, în final a primit diagosticul de Alzheimer, cercetătorii au observat că aceste persoane au avut scoruri mai mici la teste, pe toată perioada studiului. Mai mult decât atât, pe măsură ce a trecut timpul scorurile la teste au scăzut. Rajan atrage atenţia că rezultatele doar fac o legătură între scorurile la teste la nivel de grup și nu pot fi folosite pentru a prezice riscul unui individ de a dezvolta boala.

Trebuie realizate mai multe studii pentru a determina exact ce tip de declin mental este un semn de luat în calcul pentru prezicerea instalării bolii. Dar rezultatele sugerează că un asemenea test noninvaziv și ușor de „administrat“ ar putea sau ar trebui să devină parte a evaluării stării generale de sănătate începând cu vârsta a treia.

În acest fel, spune Rajan, oamenii ar beneficia de o perioadă mult mai lungă de timp în care să intervină pentru a încetini declinul mental. Rajan urmează să studieze dacă activităţile de stimulare a creierului, precum învăţarea unei limbi străine sau interacţiunile sociale, pot îmbunătăţi notele la teste și amâna diagnosticul, scrie Time.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.