Copiii imigranţilor au de îndurat discriminare în UE (studiu)

272

Ce fac statele europene pentru a-i ajuta pe imigranţi și pe copiii acestora să se integreze? Nu suficiente, spune secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare și Securitate Economică (OCDE) Angel Gurria, care a atras atenţia că, în comparaţie cu ceilalţi tineri, copiii imigranţilor se confruntă cu discriminarea și cu o rată a șomajului și cu 50% mai ridicată.

În condiţiile în care imigraţia este astăzi la un nivel cu 30% mai mare decât cel din anul 2000, un raport OCDE relevă că nu mai puţin de 42% dintre imigranţii din UE prestează munci pentru care sunt supracalificaţi.

Chiar și așa, rata șomajului este mai ridicată printre imigranţi decât în rândul celorlalţi cetăţeni în multe state, în special în Spania, Grecia, Belgia și Suedia, unde diferenţele variază între 10-12 procente, notează Agerpres.

Sărăcia și supraaglomerarea locuinţelor sunt alte două indicii ale deficienţelor de integrare a imigranţilor din ţările europene.

În plus, același raport arată că, din pricina discriminării, copiii imigranţilor au de suferit mai mult decât părinţii lor. Unul din cinci copii de imigranţi se simte discriminat, reiese din studiul organizaţiei.

„Locul în care s-au născut părinţii încă are un impact major asupra șanselor în viaţă”, a afirmat secretarul general al OCDE, Angel Gurria.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.