Decizie judecătorească fără precedent dă dreptate activiștilor de mediu din Olanda

375

O curte olandeză a cerut guvernului să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 25% până în 2020. Activiștii de mediu speră ca decizia judecătorilor să creeze un precedent și pentru alte ţări.

Nu mai puţin de 900 de cetăţeni olandezi au semnat petiţia pe care activiștii au adus-o în faţa curţii judecătorești. Aceștia au afirmat că guvernul are datoria de a-și proteja cetăţenii de pericolele asociate încălzirii globale.

Organizaţia mondială Greenpeace a numit cazul „o piatră de hotar“, care poate „transforma radical întreaga dezbatere“, așa cum s-a exprimat Jasper Teulings, reprezentant al organizaţiei. „Alte cazuri similare sunt în așteptare în Belgia și Filipine. Acesta este începutul unui val de procese pentru protecţia climei.“

Petentul în procesul de faţă este fundaţia pentru dezvoltare sustenabilă Urgenda, care a acuzat guvernul olandez că nu ia suficiente măsuri pentru a stopa schimbările climatice. Reprezentanţii Urgenda au afirmat că în absenţa unor acţiuni concrete și rapide, în următoarea jumătate de secol vom asista la manifestări meteorologice extreme, la diminuarea gheţarilor și la o penurie de hrană și apă. Zonele joase ale Olandei sunt în mod special vulnerabile la aceste riscuri, spun membrii Urgenda, citaţi de BBC.

Uniunea Europeană a fixat ca ţintă de reducere a emisiilor de CO2 valoarea de 40%, iar asta până în 2030.

Foto: Wikimedia