Tinerii, la fel de speriaţi de Alzheimer ca seniorii

6690

Aproape două treimi dintre englezi sunt îngrijoraţi că ar putea dezvolta demenţă, arată un sondaj publicat de YouGov, realizat la comanda Societăţii Alzheimer și a căminului Saga Homecare, din Marea Britanie.

Respondenţii trecuţi de 55 de ani s-au dovedit a fi cei mai îngrijoraţi (66%). Interesant însă, foarte aproape de aceștia sunt tinerii de 18-24 de ani (într-un procent de 61%). Alzheimer este a doua cea mai temută boală după cancer, a relevat un alt sondaj efectuat, de data aceasta, în SUA și Europa, în 2011, de către Asociaţia Internaţională pentru Alzheimer.

Oamenii sunt prea puţin informaţi

În ciuda temerilor, circa 40% dintre oameni nu știau că boala Alzheimer este fatală. Mulţi dintre respondenţi au mărturisit că erau convinși că există tratamente eficiente care încetinesc evoluţia bolii. Medicamentele existente pot cel mult să amelioreze simptomele bolii, însă niciuna nu poate încetini avansarea maladiei, care îi distruge bolnavului capacitatea de a gândi și de a-și purta singur de grijă.

Ce este Alzheimer?

Demenţa este un sindrom progresiv de degenerare a creierului, care afectează memoria, gândirea, comportamentul și emoţiile. Boala Alzheimer este principala formă de demenţă și este provocată de modificări anormale ale ţesutului cerebral. Demenţa afectează 1 din 20 de persoane trecute de 65 de ani și 1 din 5 persoane trecute de vârsta de 80 de ani.

Cine sunt cei afectaţi?

La nivel mondial, boala afectează nu mai puţin de 36 de milioane de oameni. Numărul bolnavilor va ajunge la 115 milioane până în 2050, arată organizaţia britanică Alzheimer’s Disease International (ADI). Între jumătate și trei sferturi din respondenţii sondajului amintit spun că au cunoscut o persoană care suferea de Alzheimer.Recunoaște simptomele timpurii ale bolii

Potrivit unor studii recente, maladia începe să se dezvolte cu cel puţin zece ani înainte de apariţia simptomelor. Primele 10 simptome după care poate fi depistată boala Alzheimer sunt:

  1. Pierderi de memorie
  2. Dificultăţi în efectuarea sarcinilor de zi cu zi
  3. Probleme de limba
  4. Dezorientare faţă de timp și spaţiu
  5. Abilităţi slabe, sau diminuate, de judecată
  6. Probleme în a reţine cronologia evenimentelor
  7. Rătăcirea unor lucruri
  8. Schimbări de dispoziţie sau de comportament
  9. Schimbări de personalitate
  10. Pierderea iniţiativei

Cum poate fi prevenită boala?

Deși cauzele bolii Alzheimer nu sunt cunoscute, o mare parte a oamenilor de știinţă suspectează că de vină ar fi o anumită combinaţie genetică. Din acest motiv, modalităţile de prevenire ale bolii se centrează mai degrabă a amâna manifestarea simptomelor, decât pe prevenirea completă a bolii.

Cercetătorii au evidenţiat trei fronturi de luptă pentru amânarea dezvoltării bolii: stimularea continuă a minţii, menţinerea unui ritm fizic activ și urmarea unei diete echilibrate.

A. Stimularea continuă a minţii

Rezolvarea de puzzle-uri şi alte jocuri de perspicacitate în fiecare zi ar putea îndepărta declinul mental, potrivit unui studiu publicat recent în revista BMC Medicine.

Cunoașterea a două limbi străine ar putea consolida capitalul intelectual și ar oferi protecţie împotriva demenţei, potrivit unui studiu recent publicat în revista Trends in Cognitive Sciences.

B. Menţinerea unui ritm fizic activ

Un studiu recent publicat în revista Neurology a arătat că activităţile simple, cum ar fi gătitul, curăţenia şi spălatul vaselor, precum şi exerciţiile fizice, sunt asociate cu un risc scăzut de Alzheimer, chiar și în rândul persoanelor de 80 de ani și mai în vârstă. Cercetătorii au descoperit că oamenii care erau cel mai puţin activi în fiecare zi aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer.

C. Urmarea unei diete echilibrate

O alimentaţie sănătoasă poate ajuta creierul, micșorând riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer, informează LiveScience.com. Din nefericire, persoanele care au deja probleme de memorie nu le pot suprima cu ajutorul dietei.

Administrarea zilnică de tablete conţinând doze mari de vitamina B a contribuit la înjumătăţirea riscului de apariţie a bolii Alzheimer la persoanele în vârstă şi a încetinit avansarea demenţei, a concluzionat o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford, după un experiment ştiinţific.În România există, în prezent, circa 250.000-300.000 de pacienţi care au fost diagnsticaţi cu Alzheimer, transmite MedLive.ro. Studii recente arată însă că acest numar ar putea creşte cu 15% până în 2015.