9 mituri legate de cancerul la sân şi realitatea aferentă

836

La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer mamar. Rata de supravieţuire depășește 95%, atunci când boala e depistată din vreme.

Iată 9 mituri pe care să nu le crezi despre cancerul la sân, expuse de Health.

1. MIT: Doar femeile care au avut rude care au suferit de cancer la sân sunt expuse riscului

REALITATE: Aproximativ 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer la sân nu au prezentat factori de risc identificabili pentru boală. Dar ereditatea ridică următoarele riscuri: în cazul în care o rudă de gradul I (un părinte, frate sau copil) a avut sau are cancer la sân, riscul de apariţie a bolii aproape se dublează. La două rude de gradul întâi cu această boală, riscul crește chiar mai mult.

2. MIT: Purtarea unui sutien cu sârmă crește riscul de cancer la sân

REALITATE: Acuzaţiile că sutienele cu sârmă ar comprima sistemul limfatic al sânului, ajutând toxinele să acumuleze și să provoace cancer, au fost demascate ca neștiinţifice de un spectru larg de specialiști. Consensul este că nici tipul de sutien, nici etanșeitatea lenjeriei de corp sau a hainelor nu au nicio legătură cu riscul de a dezvolta cancer la sân.

3. MIT: Cei mai mulţi noduli la sân sunt canceroși

REALITATE: Circa 80% dintre nodulii pe care femeile îi dezvoltă sunt provocaţi de schimbări benigne (necanceroase), chisturi sau alte boli. Medicii le încurajează totuși pe femei să verifice orice modificare a structurii ţesutului sânilor, fiindcă depistarea cancerului la sân într-un stadiu timpuriu crește șansele de vindecare.

4. MIT: Expunerea unei tumori la aer, în timpul operaţiei, ajută cancerul să se răspândească

REALITATE: Intervenţiile chirurgicale nu pot nici să provoace cancer, nici să îl ajute să se extindă. Medicii implicaţi în operaţie ar putea însă afla, în timpul operaţiei, că boala este mai extinsă decât credeau.

Unele studii pe animale au arătat că înlăturarea tumorii primare ajută cancerele metastatice să crească, însă doar temporar, iar mecanismul nu a fost demonstrat și pe oameni.

5. MIT: Implanturile mamare pot crește riscul de cancerului

REALITATE: Femeile care au implanturi mamare nu se supun unui risc mai mare de a face cancer la sân. Mamografiile standard ar putea să nu fie eficiente în evaluarea sânilor acestor femei, însă radiografiile suplimentare ajută mai bine la examinarea ţesutului.

6. MIT: Toate femeile comportă un risc de 1 la 8 de a face cancer la sân

REALITATE: Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă. O femeie din 233 riscă să fie diagnosticată cu această boală la vârsta de 30 de ani, în timp ce o femeie din opt riscă să aibă cancer la 85.

7. MIT: Folosirea deodorantului crește riscul de cancer la sân

REALITATE: Societatea Americană pentru Cancer este cea care a lansat acest zvon, însă ONG-ul susţine că mai este încă nevoie de cercetări. Un studiu de proporţii reduse a găsit urme de parabeni într-o mostră mică de tumori prelevate de la persoane bolnave de cancer la sân. Studiul în cauză nu a evidenţiat însă o relaţie cauză-efect între parabenii descoperţi și cancerul la sân, și nici nu a identificat concludent sursa parabenilor descoperiţi.

8. MIT: Femeile cu sânii mici comportă un risc mai mic de a face cancer la sân

REALITATE: Nu există nicio legătură între dimensiunea sânilor și riscul de cancer. Sânii foarte mari pot fi mai dificil de examinat, însă toate femeile, indiferent de dimensiunea pieptului ar trebui să meargă cu regularitate la control.

9. MIT: Cancerul la sân se manifestă întotdeauna sub forma unei umflături

REALITATE: O umflătură poate semnala prezenţa cancerului, așa cum poate semnala prezenţa altor numeroase formaţiuni benigne, însă femeile ar trebui să fie atente la orice altă schimbare la nivelul sânilor care ar putea fi un indiciu. Aceste semne includ: umflarea, iritaţia pielii, dureri la nivelul sânului sau al mamelonului, retracţia mamelonului, înroșirea, descuamarea sau îngroșarea pielii, orice secreţie alta decât lapte de mamă.

Cancerul la sân se poate extinde și la nivelul subraţului, unde poate provoca umflături înainte ca tumoarea din sân să devină suficient de mare pentru a putea fi simţită. O mamografie poate depista cancerul chiar și atunci când acesta nu prezintă niciun simptom exterior.