A sta prea mult pe scaun cauzează cancer

375

Lista factorilor care duc la apariţia cancerului pare să crească de la un studiu la altul. Acum, unul dintre factorii care conduc la o serie de afecţiuni şi boli cronice, între care şi cancerul, este statul pe scaun perioade lungi de timp.

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea de stat din Kansas, pe un număr de 60.000 de bărbaţi cu vârste între 45 şi 65 de ani, relevă că bărbaţii care stau pe scaun cel puţin şase ore zilnic prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet şi cancer.

Riscul crescut nu este legat doar de lipsa activităţii fizice, spun specialiştii. Chiar dacă cei care au activităţi statice, precum funcţionarii sau şoferii, au şi un program de exerciţii fizice, acesta nu compensează suficient lipsa de activitate din timpul programului de lucru.

Soluţia este reducerea timpului petrecut pe scaun. „Profesiile ce presupun un număr îndelungat de ore petrecute pe scaun sunt periculoase pentru sănătate, din cauza inactivităţii articulaţiilor şi muşchilor, dar şi a nivelului scăzut de energie necesar", a declarat Professor Richard Rosenkranz, coordonatorul studiului pentru The Telegraph.