Riscurile la care ne expunem zilnic

263

Chimicalele introduse de om în produsele de zi cu zi ar putea face parte din paleta de factori responsabili pentru creşterea incidenţei cancerelor hormonale, bolilor psihiatrice şi diformităţilor la naştere, conform unui studiu finanţat de ONU.

Substanţele chimice ar putea fi legate şi de scăderea fertilităţii la femei şi scăderea calităţii spermei la bărbaţi, dezvoltarea cancerelor la copii şi dispariţia unor specii de animale, mai susţin cercetătorii, citaţi de Huffington Post.

„Este clar că unele dintre aceste chimicale poluante pot afecta sistemul endocrin (hormonal) şi…pot interveni în procesul de dezvoltare a oamenilor şi a unor specii de animale," scrie în raport.

Grupul internaţional de experţi ce lucrează sub umbrela agenţiilor ONU pentru mediu şi sănătate şi-au făcut publice observaţiile într-o lucrare ce actualizează un studiu făcut în 2002 asupra pericolelor la care ne expun chimicalele sintetice.

„Trăim într-o lume în care chimicalele făcute de om au devenit parte a vieţii de zi cu zi," apare în raportul „State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals, 2012".

Aceste chimicale includ ftalaţii, folosiţi de mult timp pentru a face plasticul moale şi flexibil. Ei apar în produse precum jucării, parfumuri şi produse farmaceutice şi cosmetice, precum deodorantele care sunt absorbite în corp. Altă substanţă este bisfenol A, folosit pentru a întări plasticul. Se găseşte în cam tot ce se foloseşte pentru a păstra mâncara şi băutura, inclusiv în biberoane.