Angelina Jolie: Mărturisiri despre viaţa după ovarectomie

3686

Acum doi ani, actriţa americană a luat o decizie care a suscitat un adevărat cutremur mediatic, şi anume să se supună unei operaţii de dublă mastectomie preventivă. Decizia a fost luată după ce testele i-au indicat că poartă o mutaţie în gena BRCA1, care îi dădea o probabilitate de 87% să dezvolte cancer mamar. Însă testul a relevat și o probabilitate de 50% pentru cancerul ovarian. Așadar, în prezent Angelina nu mai are nici ovarele și nici trompele uterine.

Într-un editorial pentru New York Times, actriţa prezintă jurnalul ultimei operaţii, care, la 39 de ani, o va introduce forţat în menopauză. Pentru orice femeie, aceasta este o perspectivă teribilă, însă Angelina avea în vedere o perspectivă și mai terifiantă: moartea mamei, a mătușii și a bunicii sale din cauza acestor tipuri de cancer.

După prima ei operaţie, toată lumea s-a polarizat, medici, dar și oameni de rând. Numărul testelor efectuate pentru a determina mutaţiile genetice a crescut, la fel ca numărul operaţiilor preventive. Mulţi medici au avertizat că este o publicitate negativă, care poate supune femeile unor traume majore nenecesare.

De aceea, de data aceasta Angelina este mai clară și spune că „un test BRCA pozitiv nu înseamnă un salt pe masa de operaţie“. Există alte opţiuni, de care și ea a fost conștientă, însă în cazul ei doctorii, și vestici, și estici pe care i-a consultat, au căzut de acord că operaţia este cea mai bună opţiune. Nu era vorba doar de mutaţia genetică. Un test CA-125, care măsoară nivelul acestei proteine în sânge și care este folosit pentru a monitoriza cancerul ovarian, a relevat un număr de markeri inflamatorii cu valori ridicate, care ar putea fi un semn de cancer ovarian în stadiu incipient. În cursul operaţiei s-a descoperit o mică tumoare benignă pe unul dintre ovare, însă nu s-au remarcat semne de cancer pe ţesuturi.

Angelina a hotărât să-şi păstreze uterul, pentru că istoricul familiei nu prezintă cazuri de cancer uterin. În același timp, a început o terapie hormonală cu un dispozitiv intrauterin care eliberează progesteron și cu un plasture de piele care conţine estrogen bioidentic. În plus, va căuta metode naturale prin care să își întărească sistemul imunitar.

Pentru actriţă, informaţia chiar înseamnă putere. Deși menopauza nu este cel mai încântător lucru pentru o femeie, aceasta nici nu este ceva de temut, face parte din viaţă, spune ea. Fiind conștientă că nu poate elimina orice risc și că este în continuare expusă altor tipuri de cancer, o face fericită ideea că cei șase copii ai ei nu vor putea să se plângă niciodată că mama lor a murit de cancer ovarian sau mamar. „Mă simt feminină și puternic înrădăcinată în deciziile pe care le iau pentru mine și pentru familia mea“, conchide Angelina.