Laptele – aliat sau dușman pentru sănătatea copiilor?

1232

Mulţi părinţi consideră că laptele este esenţial pentru dezvoltarea copiilor lor, însă, în ciuda beneficiilor pe care le aduce, cercetările știinţifice au arătat că acest aliment poate deveni dăunător pentru sănătatea celor mici.

Laptele poate cauza anemie dacă acest aliment este consumat în cantităţi mari, iar dieta urmată de copii nu conţine produse cu un conţinut bogat de fier. „Laptele de vacă are o densitate scăzută de fier și biodisponibilitate, exces de proteine și minerale, în special calciu și, astfel, intevine în absorbţia fierului din alte alimente și, de asemenea, este asociat cu hemoragii intestinale minore în cazul copiilor“, potrivit descoperirilor dintr-un studiu publicat în Journal of Pediatrics.

Consumul de lapte de vacă de la o vârstă fragedă ar putea crește riscul dezvoltării diabetului de tip 1 cu până la 1,5 ori, concluzionează o metaanaliză publicată de Asociaţia Americană pentru Diabet. Potrivit datelor studiilor, „a fost mai mare probabilitatea ca pacienţii cu diabet de tip 1 să fi fost alăptăţi mai puţin de trei luni și să fi fost expuși la lapte de vacă înainte de patru luni“.

Alte două cercetări, citate de Comisia Medicilor pentru Medicină Responsabilă, confirmă asocierea existentă între consumul de lapte de vacă și diabetul de tip 1. Într-una dintre aceste cercetări a fost observată o creștere a riscului de apariţie a diabetului de tip 1 în rândul bebelușilor cu predispoziţie moștenită genetic de dezvoltare a bolii, care au consumat lapte de vacă încă de la o vârstă fragedă. Celălalt studiu a arătat că o dietă fără lapte de vacă în primele trei luni de viaţă ale bebelușului reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 1 cu 30%.

Produsele lactate ar putea contribui și la creșterea pericolului de dezvoltare a obezităţii în rândul celor mici. Consumul zilnic a cel puţin trei porţii de lapte a mărit riscul copiilor de patru ani de a deveni supraponderali și obezi, potrivit unui studiu efectuat de experţii de la Școala de Medicină din cadrul Universităţii din Virginia. Cu toate acestea, laptele a contribuit la creșterea în înălţime a acestora.

Faptul că sortimentul de lapte oferit copiilor este sărac în grăsimi nu pare a contribui la diminuarea riscului de îngrășare în rândul copiilor de 2-4 ani, potrivit unui alt studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Virginia. „Copiii cărora li s-a dat lapte degresat sau cu 1% grăsime aveau un risc mai mare de a deveni supraponderali sau obezi în acea perioadă, comparativ cu cei care consumau lapte integral“, arată datele.

Laptele rămâne însă un aliment considerat de bază în alimentaţia copiilor datorită cantităţii de calciu și proteine necesare în procesul de creștere, dar și pentru că adesea este îmbogăţit cu vitamina D. Cu toate acestea, există o serie de alimente sănătoase care pot acoperi necesarul zilnic de nutrienţi conţinuţi de lactate. De exemplu, calciul se regăsește în migdale, seminţe (de floarea soarelui, chia sau susan) sau leguminoase. Vitamina D se regăsește în peștele gras (ton, somon, păstrăv) sau în cereale fortificate. De asemenea, expunerea, în fiecare zi, timp de 10 minute la soare poate contribui la atingerea necesarului zilnic. Nu în ultimul rând, fructele oleaginoase (nuci, migdale, fistic), fasolea sau seminţele de chia sunt cateva alimente bogate în proteine.