Cei mai periculoşi factori de risc pentru dezvoltarea cancerului

259

Stilul de viaţă adoptat joacă un rol major în dezvoltarea diferitelor forme de cancer, iar printre cele mai periculoase obiceiuri care cresc numărul de cazuri se numără fumatul, consumul de alcool şi expunerea la razele nocive ale soarelui, arată un raport al Biroului Britanic de Statistică (ONS), citat de Daily Mail.

Raportul care a realizat o statistică a ultimilor 10 ani arată că expunerea la soare a contribuit la o creştere masivă a numărului de cazuri de cancer în această perioadă. Melanomul malign, cea mai severă formă de cancer, a înregistrat cea mai mare creştere dintre toate formele de tumori în aceşti 10 ani. Creşterea este cauzată de alegerile vestimentare care nu feresc pielea de razele nocive ultraviolete, dar şi de obiceiurile pe care oamenii le adoptă când stau la soare pentru a se bronza.

Stilul de viaţă nesănătos este responsabil de două din cinci cazuri de cancer, iar în total, obiceiurile nocive adoptate, precum fumatul sau consumul de alcool au crescut cu până la două treimi în ultimii 10 ani. Stilul de viaţă şi factorii de mediu sunt responsabili de aproximativ un sfert din totalul de cazuri de cancer la sân.

Raportul a arătat în rândul persoanelor tinere, că numărul femeilor diagnosticate cu cancer îl depăşeşte pe cel al bărbaţilor. Aproximativ 44% din cazurile de cancer întâlnite la pacientele cu vârste cuprinse între 25 şi 59 de ani sunt tumori ale sânului. În schimb, la grupurile de vârste mai înaintate, cele mai multe persoane diagnosticate cu cancer au fost bărbaţi.