Rusia a interzis definitiv propaganda gay

918

În cursul zilei de duminică, preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege controversată, ce pedepseşte prin amenzi sau închisoare orice act de „propagandă" homosexuală în faţa unui minor.

Cele mai mari amenzi pentru propagandă le riscă persoanele juridice, între 800.000 şi un milion de ruble (19.000-23.500 de euro), străinii – ce riscă o amendă de 100.000 de ruble (2.350 de euro), închisoare timp de 15 zile şi expulzare – şi propagandiştii pe internet, care riscă 90 de zile de închisoare.

Deşi apărătorii drepturilor omului consideră că legea promovează discriminarea, preşedintele Putin a declarat că legea doreşte în primul rând protejarea copiilor, aspect pe care multe ţări nu îl iau în considerare.

Însă Rusia face parte dintre puţinele ţări în care agenda gay este condamnată. În Ciudad de Mexico (capitala Mexicului) căsătoria gay şi adopţiile de către cuplurile homosexuale sunt legale din 2009. Oraşul a găzduit chiar în acest sfârşit de săptămână o paradă gay, la care au participat 80.000 de persoane.

Un eveniment similar va avea loc în Toronto, Canada, la care şi-a anunţat participarea şi Kathleen Wynne, primul prim-ministru din istoria ţării care a confirmat că este gay. Canada se confruntă cu un puternic absenteism în biserici şi cu un secularism, ce va determina chiar şi schimbarea expresiei „gata să port sabia şi crucea" în „gata să port sabia".