Curtea Supremă italiană: telefoanele mobile provoacă cancer

276

Curtea Supremă din Italia a decis că există o legătură cauzală între folosirea telefoanelor mobile şi tumorile pe creier, stabilind un precedent care deschide calea unui număr însemnat de procese civile.

Innocente Marcolini, un om de afaceri pensionat, în vârstă de 60 de ani, a acuzat că folosirea telefonului mobil 6 ore pe zi, timp de 12 ani, a cauzat apariţia unei tumori benigne pe creier, care l-a lăsat paralizat pe jumătate de faţă. Potrivit lui Marcolini, tumora situată pe nervul de trigemeni este aproape de locul în care telefonul îi atingea capul şi îi pune viaţa în pericol, din cauza apropierii de artera carotidă.

Curtea Supremă a decis în favoarea lui Marcolini, stabilind o corelaţie de tip cauză efect între folosirea telefonului şi tumora de care suferă acesta. Astfel, radiaţia electromagnetică emisă de telefoanele mobile afectează celulele corpului şi încurajează formarea celulelor canceroase, informează Corriere della Sera.

Oncologistul Angelo Gino Levis, care a depus mărturie în favoarea lui Marcolini, a declarat că decizia este una foarte importantă. El a subliniat că această sentinţă va impulsiona şi pe alţii să-şi caute dreptatea în justiţie, dar este şi un semnal de alarmă pentru cei care folosesc în exces telefonul mobil.

În prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că telefoanele mobile sunt carcerigene şi le pune în aceeaşi categorie de risc cu consumul de cafea şi expunerea la pesticide.