Dieta bogată în grăsimi creşte riscul de cancer la sân

322

Consumul de alimente bogate în grăsimi hidrogenate poate creşte riscul femeilor de a dezvolta cancer la sân, relevă o cercetare realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea California şi publicat pe site-ul pnas.org.

Studiul efectuat pe şoareci hrăniţi cu un acid gras, numit 10,12 CLA, a demonstrat apariţia sindromului metabolic, boală asociată cu obezitatea, diabetul şi bolile de inimă.

Dieta aceasta bogată în grăsimi a condus la dezvoltarea glandelor mamare în cazul femelelor, deşi acestora le lipsea estrogenul, considerat a fi vital în dezvoltarea sistemului reproducător. Surprinzător pentru cercetători a fost şi că unele femele au prezentat inclusiv o creştere anormală a celulelor, lucru care poate conduce la cancer de sân. Legătura dintre cancer şi obezitate poate fi explicată prin creşterea nivelului de insulină, cred aceştia.

Statisticile arată că 30% dintre toate formele de cancer apărute la femei sunt reprezentate de cancerul mamar şi o femeie din opt riscă să dezvolte acest tip de cancer. În România, se înregistrează 7.929 de cazuri noi în fiecare an, cu peste 3.000 de decese pe an.