Mirosul pielii poate indica melanomul, cel mai periculos cancer de piele

625

Mirosul celulelor pielii umane poate fi utilizat pentru identificarea melanomului, cea mai mortală formă de cancer de piele, conform unei cercetări realizate de Centrul Monell, în colaborare cu alte instituţii.

În plus faţă de detectarea amprentei olfactive unice asociată cu celulele melanomului, cercetătorii au demonstrat de asemenea că un senzor bazat pe nano-tehnologie ar putea diferenţia între celulele melanomului și aluniţele obișnuite, precizează Science Daily.

Această descoperire sugerează că analiza olfactivă non-invazivă ar putea reprezenta o tehnică valoroasă în detectarea și diagnosticarea timpurie a melanomului uman.

Melanomul reprezintă o formă de cancer ce afecteză melanocitele, celulele care produc pigmenţii ce determină culoarea pielii. Această afecţiune este responsabilă pentru 75% dintre decesele cauzate de cancerul de piele, șansele de supravieţuire fiind direct legate de cât de timpuriu este detectată.

Metoda curentă de identificare se bazează în general pe inspecţia vizuală a pielii, care e profund dependentă de calitatea auto-evaluării și de competenţele personalului medical. Cercetătorii susţin că noua metodă ar putea conferi un diagnostic rapid, non-invaziv și sigur, reușind chiar să facă diferenţa între diferitele tipuri de melanom.