Cum beneficiem de pe urma fiecărui gest frumos

589

Cercetările arată că faptele bune sau gesturile frumoase îi pot face pe oamenii anxioși să se simtă confortabil în societate.

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au făcut un experiment timp de patru săptămâni. I-au pus pe oameni cu nivele mai mari de anxietate să facă gesturi frumoase sau fapte bune pentru alţi oameni, de câte cel puţin șase ori pe săptămână. Cercetătorii au observat că prin acest exerciţiu a crescut semnificativ buna dispoziţie a celor care au participat la experiment. De asemenea a dus la o creștere a nivelului de satisfacţie în relaţie și o scădere a tendinţei de evitare a contextelor sociale la persoanele anxioase.

„Oamenii care fac gesturi frumoase devin mai fericiţi în timp”, explică Sonja Lyubomirsky, profesor de psihologie la Universitatea California. „Când ești bun cu ceilalţi te simţi bine ca persoană, moral, optimist, pozitiv”, a declarat Lyubomirsky, care studiază fericirea de 20 de ani.

Conform dr. David R. Hamilton, faptele bune eliberează hormonul oxitocină, care la rândul lui eliberează oxid nitric care ajută la dilatarea venelor. Astfel tensiunea arterială scade, ceea ce face din oxitocină un „cardioprotector”.

De asemenea, studiile realizate de Stephen Post de la Universitatea de Medicină Case Western Reserve arată că aceste gesturi, cu cât sunt făcute mai devreme în viaţă cu atât îmbunătăţesc totul, de la satisfacţie faţă de carieră, relaţii, până la sănătate fizică, reducerea riscului de depresie și întârzierea mortalităţii, scrie Huffington Post.