O alternativă neinvazivă pentru femeile cu „gena cancerului”

428

Angelina Jolie a recurs la mastectomie, o operaţie de extirpare a ambilor sâni, după ce a aflat că are gena mutantă BRCA1, care o expune pericolului de a dezvolta cancer mamar și ovarian. Recent însă, un grup de experţi de la Queen’s University, Belfast, le- a oferit speranţe femeilor care poartă această „genă a cancerului”, printr-un tratament care nu presupune o intervenţie chirurgicală.

În urma demersului, cercetătorii au demonstrat că există o legătură directă între volumul mare de estrogen și deteriorarea ADN-ului, fenomen care conduce la dezvoltarea cancerului la nivelul sânilor și ovarelor femeii. În cazul pacientelor cu gena mutantă BRCA1, celulele lor „nu pot lupta eficient împotriva unui nivel crescut de estrogen care există caracteristic femeilor, lăsându-le vulnerabile deteriorării ADN-ului”.

„Este prima dovadă într-adevăr credibilă că estrogenul conduce la cancer în cazul femeilor cu gena mutantă BRCA1″, a declarat coordonatorul studiului, dr. Kienan Savage. Pe fondul acestei descoperiri, experţii cred că au găsit o altă metodă prin care pot preveni riscul de dezvoltare a cancerului mamar sau la ovare în cazul purtătoarelor „genei cancerului”: medicamentele care opresc producţia de estrogen, deja existente pe piaţă. Metoda trebuie însă testată pe subiecţi umani, iar cercetătorii speră să strângă fondurile necesare testelor clinice în următorul an.

Dacă se va dovedi eficient, acest tratament nedureros și neinvaziv ar putea fi o alternativă la actualele și unicele modalităţi de reducere a riscului dezvoltării celor două tipuri de cancer, adică prin mastectomie și ovarectomie (extirparea unuia sau a ambelor ovare). Mai mult, prin urmarea tratamentului medicamentos, pacientele care prezintă un risc crescut de dezvoltare a cancerului ovarian vor avea în continuare posibilitatea de a rămâne însărcinate pe viitor.

Cercetarea a atras atenţia lui Roisin Foster, directorul executiv al Organizaţiei Cancer Focus din Irlanda de Nord. Acesta a declarat că fundaţia pe care o conduce se oferă să ajute la finanţarea „acestui studiu inovator asupra cancerului de sân, care are potenţialul de a aduce beneficii femeilor din întreaga lume în viitorul previzibil”, citează Irish Mirror.

Femeile purtătoare ale genei mutante BRCA1 au un risc îngrijorător de dezvoltare a cancerului ovarian și de sân de-a lungul vieţii. În cazul tumorilor la nivelul ovarelor, pericolul este de circa 40%, în timp ce în cazul celor mamare riscul se ridică la aproximativ 85 de procente.

Foto: stockvault.net

Niciun articol afișat