O nouă descoperire medicală ar putea eficientiza tratamentul pentru cancer

476

Cercetătorii britanici au descoperit motivul pentru care celulele canceroase se răspândesc în organism, lucru care ar putea contribui la dezvoltarea unui tratament eficace în tratarea tumorilor, notează Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă de la University College London au descoperit că celulele bolnave şi cele sănătoase se ţin unele după celelalte în corp, printr-un mecanism cunoscut sub numele de efectul de „urmărire şi alergare". Cunoaşterea acestui aspect poate conduce la dezvoltarea unei terapii care împiedică acest efect, ţinând celulele canceroase într-un singur loc. Cercetătorii susţin că oprirea efectului de „urmărire şi alergare" ar putea fi „relativ uşor".

Profesorul Robert Mayor susţine, în calitate de purtător de cuvânt al echipei care a realizat studiul, că cele mai multe decese în rândul pacienţilor bolnavi de cancer survin pe fondul tumorilor secundare, formate din celulele canceroase primare. Celulele maligne sunt capabile să migreze şi să colonizeze alte părţi vitale ale organismului, determinând, în acelaşi timp, celulele sănătoase să le urmeze, explică cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au folosit în demersul lor celule embrionare provenind de la broaşte şi de la o specie de peşti tropicali denumiţi peștii-zebră. Cercetătorii au vrut să afle motivul pentru care celulele maligne se lipesc de cele sănătoase pentru a se deplasa apoi în interiorul corpului. Ei sunt de părere că acest proces de lipire şi migrare, descoperit la embrionii studiaţi, este similar şi în cazul oamenilor.