Turcia încearcă un nou stil de protest: omul-statuie

13

Protestele din Turcia au luat o nouă turnură marţi, după ce manifestanţii au fost asaltaţi zile la rând de poliţiști. În pieţe, malluri și alte locuri publice, oamenii stau nemișcaţi, nefăcând absolut nimic.

Protestatarii se opun guvernării de 10 ani a premierului Erdogan, care a declarat că a reușit să îi alunge din Parcul Gezi, în centrul Istanbulului, pe care îl ocupaseră de două săptămâni, dar că acum nu îi poate aresta pentru că stau degeaba și nu fac nimic. Mai mult de o mie de oameni au umplut ieri Piaţa Taksim, în acest protest silenţios, scrie Washington Post.

Noul stil de protest a fost adoptat într-o zi în care poliţia a arestat mai mult de 80 de persoane, iar Erdogan a declarat că vrea să dea mai multă libertate poliţiei. Guvernul turc a mai declarat că plănuiește să dea o lege care să reguleze utilizarea reţelelor sociale precum Facebook și Twitter, care sunt principalele căi de comunicare pentru protestatari. Legea s-ar da pentru a lupta împotriva „terorismului cibernetic".