Obiceiuri inedite pentru prevenirea cancerului

897

În lupta împotriva dezvoltării cancerului, adoptarea unui stil de viaţă sănătos are o influenţă pozitivă majoră asupra organismului nostru. Însă pentru a ne proteja de această boală cruntă și dureroasă, avem multe alte „arme" de apărare, la care poate nici nu te gândeai.

Pentru a preveni dezvoltarea cancerului, experţii de la Mayo Clinic recomandă urmarea unei diete sănătoase, bogate în fructe, legume și cereale integrale, consumarea alcoolului cu moderaţie, adoptarea unui regim de viaţă activ și păstrarea unei greutăţi corporale normale. Totodată, ei promovează în acest sens vaccinarea împotriva Hepatitei B și HPV, protejarea de razele nocive ale soarelui, controalele medicale periodice și evitarea tutunului și a comportamentelor riscante, precum sexul neprotejat sau utilizarea acelor de seringă nesterile. Cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis susţin că peste 50% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Cercetările efectuate în acest sens au descoperit câteva metode inedite care, împreună cu adoptarea unui stil de viaţă sănătos, ne pot feri de necruţătoarea maladie.

Mare grijă la tigăile cu un strat antiaderent de Teflon sau Scotchgard.

Cele două denumiri se referă de fapt la o substanţă, denumită acid perfluorooctanoic (PFOA), care împiedică mâncarea să se lipsească de suprafaţa vasului, scrie US News. Această substanţă este periculoasă pentru sănătate, cauzând probleme la nivelul sistemului nervos, sistemului imunitar și poate provoca tumori. Sfatul oferit de dr. Sarah Janssen, cercetător la Cosiliul de Protejare a Resurselor Umane , este acela de a arunca aceste tigăi, odată ce stratul de la suprafaţă a fost zgâriat, pentru a evita înfiltrarea substanţei toxice în alimentele preparate. Totodată, PFOA este utilizat și pentru protejarea hainelor sau suprafeţelor mobilei și covoarelor de pete sau apă.

Evită curăţătoriile chimice.

Acestea folosesc un solvent denumit percloretilenă suspectat atât de Agenţia pentru Protecţia Mediului cât și Organizaţia Mondială a Sănătăţii că ar putea provoca tumori. În cazul în care nu poţi evita utilizarea curăţătoriilor chimice, o variantă este aceea de a scoate hainele din folia de plastic și a le pune la aerisit, sfătuiește dr. Janssen. Totodată, există varianta curăţătoriilor ecologice care folosesc un proces de curăţare umedă (wetcleaning).

Spală bine fructele și legumele sau cumpără alimente bio-organice, fără hormoni de creștere sau pesticide.

„Chiar și după spălarea alimentelor, precum fructele de pădure sau ardeii, s-ar putea să nu fi curăţat în totalitate pesticidele", punctează dr. Janssen. Unele dintre aceste substanţe pot fi toxice și conduc la dezvoltarea cancerului. Potrivit celui mai recent raport pentru controlul pesticidelor, realizat de Autoritatea Sanitară Veretinară pentru Siguranţa Animalelor, citricele turcești (grapefruit, lămâi, mandarine, portocale), roșiile turcești și merele românești au fost alimentele unde cercetătorii au descoperit cel puţin două tipuri de pesticide în compoziţie. Totodată, produsele din carne provenind de la animale tratate cu antibiotice și hormoni de creștere pot naște probleme grave de sănătate, inclusiv cancer, notează Prevention.

 

Nu neglija semnalele dureroase.

Chiar dacă nu orice durere indică apariţia unei boli grave, uneori ar putea fi un simptom ce nu trebuie neglijat. De exemplu, dacă simţi des dureri în zona pelviană, însoţite de senzaţie de balonare și de urinări frecvente, este important să consulţi un medic specialist, deoarece aceste semnale ar putea sugera prezenţa cancerului ovarian, scrie Prevention.

 

Hidratează-te, dar ai grijă ce apă bei.

Consumul de apă este benefic în reducerea riscului de cancer la vezica biliară, însă există pericolul ca apa pe care o bei să conţină numeroase substanţe toxice. Deși te ferești de apa de la robinet, nici cea îmbuteliată nu este cea mai bună soluţie, întrucât plasticul din care sunt fabricate recipientele poate crește concentraţia de substanţe nocive în lichid, precum stibiul care, în cantităţi mari, poate fi letal. De asemene, apa îmbuteliată s-ar putea să nu fie la fel de pură precum în promisiunile din mesajele publicitare. De aceea, este important să citești cu atenţie eticheta produsului, pentru a vedea ce cantitatea de minerale conţine (este recomandat ca valoarea reziduului uscat să nu depășească 500 mg/litru). O variantă prin care poţi înlocui apa îmbuteliată este achiziţionarea unui dispozitiv special de filtrare a apei.