Risc crescut de depresie și tendinţe sinucigașe în cazul tinerilor cu migrene

411

Depresia și gândurile suicidare sunt mult mai frecvent întâlnite în cazul persoanelor sub 30 de ani care se confruntă cu migrene, în raport cu adulţii trecuţi de 65 de ani, susţin cercetătorii canadieni într-un studiu publicat în jurnalul Depression Research and Treatment.

Într-o primă analiză, experţii de la Universitatea din Toronto au folosit informaţii privind peste 67.000 de canadieni care au participat la Sondajul Canadian Community Health (CCHS) din 2005. Dintre aceștia, aproximativ 1.800 de bărbaţi și peste 4.800 de femei sufereau de migrene. De asemenea, peste 1.200 de bărbaţi și circa 2.500 de femei sufereau de depresie. Starea de depresie a fost cel mai frecvent întâlnită în cazul participanţilor (femei și bărbaţi) tineri, cu un statut economic precar, necăsătoriţi și cu activitate limitată.

O altă analiză a înglobat aproximativ 90.000 de canadieni participanţi la CCHS. Peste 8.000 dintre aceștia (mai mult de 2.200 de bărbaţi și circa 6.400 de femei) sufereau de migrene, iar peste 8.000 de respondenţi au declarat că au avut tendinţe sinucigașe (peste 3.500 de bărbaţi și mai mult de 5.000 de femei). Gândurile de sinucidere au fost predominante în rândul indivizilor care au semnalat că suferă de migrene, indiferent de sex. Persoanele cu migrene (femei și bărbaţi) tinere, necăsătorite și cu activitate limitată erau mult mai predispuse riscului de experimentare a tendinţelor sinucigașe. Femeile cu un statut economic precar au fost, de asemenea, expuse riscului.

Rezultatele au arătat că persoanele sub 30 de ani care suferă de migrene, indiferent de sex, aveau un risc de șase ori mai mare de a suferi de depresie și de patru ori mai mare de a experimenta tendinţe sinucigașe, în raport cu indivizii peste 65 de ani. De asemenea, cercetătorii au observat un risc crescut de tulburări psihice în rândul persoanelor celibatare cu migrene. Acest grup prezenta un risc de 50-70% de depresie și tendinţe sinucigașe.

Coautoarea studiului, Meghan Schrumm, a declarat că „nu suntem siguri de ce tinerii cu migrene au un risc atât de ridicat de depresie și gânduri sinucigașe. Se poate ca persoanele tinere cu migrene să nu fi reușit încă să găsească un tratament adecvat, ori să dezvolte mecanisme de adaptare pentru a minimaliza durerea și impactul acestei boli cronice asupra restului vieţii lor."

De asemenea, coordonatorul cercetării, dr. Esmen Fuller-Thompson, atrage atenţia asupra necesităţii de identificare și de adoptare a unor măsuri de intervenţie în ceea ce îi privește pe tinerii cu migrene, o categorie vulnerabilă în faţa riscului de dezvoltare a depresiei și a tendinţelor sinucigașe.