Primul medicament personalizat pentru cancer de piele, disponibil în România

125

Compania Hoffman la Roche România a lansat primul şi singurul medicament personalizat destinat tratării melanomului metastatic, cea mai agresivă formă de cancer de piele.

Diagnosticat precoce, acest tip de cancer este tratabil, dar netratat la timp scade speranţa de viaţă a a pacientului la doar câteva luni. În medie, doar unul din patru pacienţi cu melanom metastatic trăieşte încă un an după momentul diagnosticării.

În mod oficial, în România sunt înregistrate anual câte 900 astfel de cazuri, dar medicii avertizează că, în realitate, numărul este mult mai mare. De asemenea se preconizează că incidenţa acestui tip de cancer în ţările dezvoltate se va dubla în 10 ani. Medicii subliniază importanţa apariţiei acestui medicament, doarece în ultimii 30 de ani au fost descoperite doar foarte puţine tratamente ale melanomului, relatează Agrepres.

Medicamentul este personalizat, în sensul că are efecte deosebite în tratarea pacienţilor diagnosticaţi cu melanom metastatic cu mutaţia BRAF V600 pozitivă. Mutaţia acestei proteine este responsabilă pentru 50% dintre cazurile cu melanom şi prezenţa ei poate fi depistată prin teste genetice.

Medicamentul se administrează numai pacienţilor adulţi cu melanom metastatic cu mutaţia BRAF V600 pozitivă, care nu răspunde la alt tratament sau nu poate fi operat, pe baza prescripţiei medicale. Costul tratamentului este de 40.000 de lei pe lună.