Studiu: 40% dintre cancere sunt provocate de virusuri

263

O descoperire recentă a oamenilor de știinţă a trezit speranţa că niște vaccinuri și terapii noi ar putea răspunde eficient la 40% dintre cancere, inclusiv cele care implică tumori cerebrale sau leucemie, informează Daily Mail.

Se știe de câteva zeci de ani că unele tipuri de cancer sunt provocate de virusuri. Oamenii de știinţă apreciau însă că proporţia acestora ar ajunge doar la 10, maxim 20% dintre tipurile de boală. În prezent, procentul a crescut la un îmbucurător 40%, după ce, săptămâna trecută, cercetătorii de la Institutul suedez Karolinska au descoperit o legătură între infecţia virală și dezvoltarea meduloblastomului (cea mai frecventă formă a tumorii cerebrale infantile). Această descoperire se adăugată alteia făcute acum 2 ani, potrivit căreia apariţia carcinomului cu celule Merkel (o formă agresivă de cancer al pielii) are loc adesea după o infecţie cu poliomavirus (răspândit la animale şi care se poate transmite şi la om).

Deși oamenii de știinţă avertizează că ar putea trece încă mult timp până la dezvoltarea unor vaccinuri, Alan Rickison, profesor la Birmingham University e de părere că „dacă putem înţelege cum funcţionează aceste virusuri vom putea ajuta la prevenirea infectării cu ele, și vom putea crea chiar și planuri de tratament care să se folosească de sistemul imunitar al pacienţilor pentru a distruge celulele infectate sau canceroase."

Procesul încă ridică probleme specialiștilor, întrucât virusurile lucrează prin „asedierea" celulelor și reprogramarea lor astfel încât să producă noi viruși. Așa cum susţine una dintre teoriile medicilor, virusurile care provoacă apariţia cancerului pot rămâne ascunse în celule timp de mulţi ani, împiedicând astfel celula să repare mutaţiile.