Tehnica medicală care permite tratarea cancerului de prostată într-o singură ședinţă de radioterapie

121

„Brahiterapia cu doză înaltă”, un tratament care direcţionează radiaţia către tumori folosind un set de tuburi minuscule, poate fi folosită pentru a trata bolnavii de cancer de prostată cu o singură doză concentrată de radiaţie, arată un studiu prezentat la congresul anual organizat de Societatea Europeană de Radioterapie şi Oncologie (ESTRO).

Tehnica ar putea să ofere un tratament eficient, convenabil pentru pacienţi, dar și pentru spitale, prin economia de timp și de costuri pe care o presupune, potrivit cercetătorilor de la Mount Vernon Cancer Centre, din Londra, şi de la The Christie NHS Foundation Trust, din Manchester.

„Brahiterapia s-a dovedit a fi deja un tratament bun pentru cancerul de prostată, atât în ce privește uciderea celulelor canceroase, cât și în ce privește minimizarea efectelor secundare. De obicei, aceasta presupune ca pacientul să vină de 6 ori la spital, pentru a primi tratamente cu doză scăzută. Noi am dorit să vedem dacă am putea obţine rezultate similare folosind un singur tratament cu doză mare”, a explicat dr. Hannah Tharmalingam, care a prezentat studiul în cadrul congresului.

Studiul a fost efectuat pe un lot de 441 de bărbaţi cu cancer de prostată trataţi într-o singură ședinţă de radioterapie între 2013 și 2018. Pacienţii au fost împărţiţi în 3 grupe, în funcţie de riscul de propagare a cancerului: cu risc scăzut (44 de persoane), mediu (285) și ridicat (112).

În timp ce 166 dintre pacienţi au beneficiat și de terapie hormonală, niciunul nu a fost supus intervenţiilor chirurgicale sau chimioterapiei.

Doi ani mai târziu, cercetătorii au constatat că 94% dintre pacienţi nu prezentau indicii de recidivă a cancerului, potrivit nivelului de antigen specific prostatic (SPA) din sânge, care reprezintă un indicator al cancerului. La 15 dintre pacienţi cancerul a revenit, iar la 10 s-a răspândit și în alte părţi ale corpului.

La 3 ani după brahiterapie, 88% dintre pacienţi nu prezentau semne ale reapariţiei bolii, procentul fiind de 100% la grupul cu risc scăzut și de 86%, respectiv 75%, la pacienţii cu risc mediu și ridicat.

„Aceste rezultate indică faptul că brahiterapia cu doză mare este un tratament sigur și eficient pentru bărbaţii cu cancer de prostată cu risc scăzut, dar este nevoie de cercetări suplimentare la pacienţii cu risc mediu și ridicat, pentru a vedea dacă rezultatele pot fi îmbunătăţite cu o doză mai mare”, a concluzionat Tharmalingam.