Un nou pericol: razele UV din becurile economice

808

O echipă de cercetători de la Universitatea de stat din New York a tras un semnal de alarmă cu privire la razele ultraviolete care se găsesc în becurile ecologice şi care sunt cancerigene.

Concluziile lucrării sunt preliminare, dar au la bază experimente de laborator care au analizat becurile fluorescente şi au descoperit defecte de fabricaţie în toate becurile aflate pe piaţă.

Becurile economice conţin vapori de mercur care emit raze UV atunci când sunt străbătute de curent electric. În mod normal, aceste raze UV sunt absorbite de un strat de molecule de fosfor, iar lumina albă rezultată nu este periculoasă.

Însă, în timpul prelucrării becurilor, în special în momentul în care sticla este răsucită pentru a da becului forma obişnuită, fosforul – care este sfărâmicios – se fisurează. Astfel, în zonele în care fosforul s-a fisurat, pătrund razele UV care pot produce arsuri pe piele. Expunerea îndelungată a corpului uman şi, în special a ochilor, la radiaţia respectivă este semnificativă şi este echivalentă cu a sta ore întregi la soare fără a folosi creme de protecţie.

De aceea, cercetătorii recomandă păstrarea becurilor doar în corpuri de iluminat din sticlă şi păstrarea unei distanţe de 1,5 – 2 metri de la lumina directă a unui asemenea bec. Totodată, un studiu canadian realizat în 2009 de Natural Resources arată că expunerea zilnică maximă la lumina becurilorfluorescente nu trebuie să depăşească între 3 şi 6 ore.