Paradoxul diabetului şi demontarea unui mit

117

Boala lumii occidentale, obezitatea, intră din ce în ce mai frecvent în atenţia medicilor, a cercetătorilor şi a publicului. Însă un studiu recent, care urmărea să afle rata mortalităţii în cazul persoanelor bolnave de diabet (cauzat în 90% dintre cazuri de obezitate) a relevat concluzii îngrijorătoare pentru persoanele cu greutate normală.

Astfel, persoanele cu o greutate normală care sunt bolnave de diabet prezintă un risc mai ridicat de deces decât adulţii obezi care suferă de aceeaşi boală. Studiul apărut în The Journal of the American Medical Association pe 7 august aduce dovezi potrivit cărora mortalitatea adulţilor normo-ponderali diabetici este de două ori mai mare decât a celor obezi, atât la numărul total de decese, cât şi prin prisma bolilor asociate (precum cele cardio-vasculare).

Concluziile studiului surprind deoarece nimeni nu se aştepta la acest rezultat, din cauza studiilor realizate pe diabeticii obezi. Aceasta s-a întâmplat din cauza numeroaselor studii care au analizat legătura dintre obezitate şi diabet, în detrimentul celor pentru pacienţii cu o greutate normală.

Studiul a urmărit analizele a peste 2.500 de persoane, bolnave de diabet tip 2, pe parcursul a zeci de ani. Astfel, cei care aveau o greutate normală în momentul diagnosticării cu diabet au prezentat un risc de două ori mai mare de deces în timpul perioadei desfăşurării studiului decât cei care erau supra-ponderali sau obezi.

Totodată, între 30 şi 50% dintre aceştia au decedat ca urmare a bolilor cardiovasculare.

Paradoxul constă chiar în faptul că persoanele cu o greutate peste cea normală prezintă un risc de mortalitate mai scăzut, în ciuda kilogramelor în plus. Deşi acest paradox nu poate fi explicat, el a fost demonstrat şi de alte studii care au analizat legătura dintre obezitate şi alte afecţiuni, precum infarct, hipertensiune şi afecţiuni renale.

Mitul … şi demontarea lui

Până acum, diabetul zaharat de tip 2 (non-insulino-dependent) era în principal cauzat de obezitate. Obezitatea nu face doar ca incidenţa bolii să crească, dar adaugă complicaţii de tipul tensiune ridicată, colesterol ridicat şi incidenţa bolilor cardiovasculare. În 2008, obezitatea afecta 1,4 miliarde de adulţi, cu vârsta peste 20 de ani, iar în 2010, 40 milioane de copii cu vârste sub cinci ani erau supra-ponderali.

Deşi studiul nu schimbă nimic din ceea ce se ştia până acum în privinţa supra-ponderalilor şi obezilor, cercetătorii arată că aceştia nu reprezintă grupul principal de risc. Între 15-20% dintre diabetici sunt persoane care nu sunt nici supraponderale, nici obeze, un fenomen pe care cercetătorii nu îl pot explica deocamdată.

Posibile cauze

Până la alte concluzii pe această temă, cercetătorii fac speculaţii. O primă cauză care ar putea explica mortalitatea diabeticilor cu greutate normală este faptul că medicii îi tratează diferenţiat pe diabetici, în funcţie de greutatea lor. De aceea, obezii sunt supuşi unui regim de viaţă mai strict, cu o alimentaţie echilibrată care să-i determine să slăbească şi cu un program de exerciţii fizice mai serios.

În schimb, cei cu greutate normală nici nu sunt motivaţi de medici să respecte schimbările stilului de viaţă, dar nici nu le consideră la fel de necesare ca pentru pacienţii obezi.

O a doua explicaţie este o predispoziţie genetică a unor boli, încă dinainte de diagnosticarea cu diabet, boli care ar putea face ca unii pacienţi să aibă o rată a mortalităţii mai mare.

Cercetătorii includ şi posibilitatea ca adulţii normo-ponderali să aibă un strat adipos ridicat în jurul abdomenului, iar această distribuţie a grăsimii creaşte riscul apariţiei bolilor metabolice.

Chiar dacă nu a fost descoperită cauza mortalităţii crescute în cazul diabeticilor cu greutate normală, medicii atrag atenţia acestor pacienţi să ia toate măsurile care se impun şi să respecte tratamentul prescris de medic, întrucât a crede că sunt feriţi de pericole este o iluzie.