Femeile cu HIV pozitiv, umilite de ginecologi

140

Numeroase femei însărcinate, diagnosticate HIV pozitiv, au fost plimbate de la un spital la altul pentru că medicii din spitalele publice au refuzat să le asiste la naştere.

Un raport intitulat "Drepturile sexuale şi ale reproducerii – Cazul femeilor care trăiesc cu HIV în România", realizat de Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice (ECPI), prezintă situaţii tulburătoare petrecute la noi în ţară.

Acelaşi raport, citat de HotNews, indică faptul că, printre principalele probleme cu care se confruntă femeile HIV pozitiv din România sunt:

1. Refuzarea accesului la servicii de sănătate sexuală şi a reproducerii2. Discriminarea pe motivul statutului HIV pozitiv3. Încălcarea confidenţialităţii cu privire la statutul HIV pozitiv4. Violarea drepturilor omului.

 "Deşi am cerut să îmi facă avort, doi doctori m-au refuzat. Un domn doctor care mă nu îmi face avort că ‹nu vrea să mor pe masa lui›. Apoi acest doctor a intrat în concediu şi m-a preluat o doamnă doctor. I-am spus şi ei ca nu vreau să păstrez sarcina.

Doamna doctor mi-a spus prima dată că nu se ocupă de persoane seropozitive şi apoi, după ce am insistat cu rugămintea să îmi facă avort, mi-a spus că nu face avorturi în perioada sarbatorilor pentru că este păcat."

Aceasta este experienţa unei tinere de 22 de ani care, presată de apropierea termenului legal pentru avort şi de faptul că veneu sărbătorile şi mulţi medici intrau în concediu, s-a dus la policlinica de stat cu plată şi a obţinut asistenţa medicală pentru avort electiv, "nedeclarând statutul HIV".