ONU a promis 12 mld. dolari pentru combaterea pandemiilor mondiale

26

Membrii Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-au luat marţi angajamentul că vor dona aproape 12 miliarde de dolari pentru eradicarea celor mai mari trei pandemii mondiale.

  

    Trio-ul pandemic mondial format din SIDA,TBC şi malarie se află pe lista neagră a bolilor pe care ONU şi-a propus să le elimine. Donaţiile care vor ajunge în Fondul Global, deschis pentru a sprijini lupta împotriva acestor boli în 2011-2013, înregistrează o creştere cu 20% faţă de cele 9,7 miliarde promise pentru perioada 2008-2010.

    Deşi secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a apreciat că banii "sunt suficienţi pentru a da o nouă şansă la viaţă unor milioane de oameni care acum trăiesc în frică," directorul executiv al Fondului Global, Michel Kazatchkine, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că este îngrijorat de o eventuală încetinire a expansiunii programelor de combatere a bolilor, ca urmare a insuficienţei fondurilor.

    "Astăzi marcăm o turnură tristă în lupta împotriva SIDA, TBC şi malariei," a declarat şi Dr. Jennifer Cohn din partea organizaţiei Doctors Without Borders, deplângând că "liderii mondiali au subfinanţat Fondul Global," citat de Asociated Press. Cohn a adăugat că "această decizie va avea drept rezultat moartea a milioane de oameni care suferă de boli ce ar putea fi tratate."

    Kazatchkine a precizat că Fondul estimase la 13 miliarde minimul necesar, în intervalul 2011-2012, pentru o implementare mai eficientă a programelor existente. Pentru a fi atinse sau măcar apropiate obiectivele fixate prin programul Milenial de Dezvoltare al ONU, ar fi necesar un minimum de 17 miliarde, în timp ce pentru luarea tuturor măsurilor necesare îndeplinirii depline a ţintei de combatere a bolilor, ar fi nevoie de 20 de miliarde. "Evident, vorbim de o sumă mai mică decât în cazul celui mai slab scenariu al nostru," a mai spus directorul executiv al Fondului.