Proiect lansat în România pentru femeile seropozitive

75

Prin colaborarea Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş" cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA şi Asociaţia Română Anti-Sida, au fost puse bazele proiectului SHE (Strong, Positive SIDA, Empowered Women), destinat informării şi sprijinirii femeilor seropozitive din România.

În cadrul proiectului au fost înfiinţate centre de profil în Bucureşti, Constanţa şi Iaşi, unde în perioada aprilie-mai, atât femeile seropozitive cât şi toţi cei interesaţi de această problematică, se pot întâlni cu diverşi profesionişti în domeniul HIV: ginecologi, specialişti în planificarea familială, coordonatori ai grupurilor de suport, consilieri şi psihologi.

Scopul este acela al facilitării accesului la informaţie, al formării grupurilor-suport, dar şi al instruirii cadrelor medicale care participă la diagnosticarea, tratarea şi monitorizarea reprezentantelor acestei categorii vulnerabile.

Dintre cele 11.500 de persoane seropozitive care trăiesc în ţara noastră, aproximativ 5.200 sunt femei, jumătate având vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani, relatează Mediafax . Speranţa de viaţă a acestora este, în momentul de faţă, foarte apropiată de cea a omului care nu este infectat cu HIV, declară prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase, citat de aceeaşi sursă.