Bolile cu transmitere sexuală, în creștere pentru al patrulea an consecutiv

492

Numărul cazurilor de boli cu transmitere sexuală (BTS), sifilis, gonoree, chlamydia, a crescut în Statele Unite pentru al patrulea an consecutiv, ajungând la 2,29 de milioane anul trecut, ceea ce înseamnă o creștere la aproape 10% din populaţie, a informat Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), din SUA.

Este cel mai mare număr înregistrat vreodată în SUA pentru aceste trei boli, spre deosebire de anul 2013, când au fost înregistrate 1,75 de milioane cazuri.

Deși creșterea numărului de cazuri este la un nivel record, bugetul federal nu a majorat din anul 2013 finanţarea pentru programele BTS, lăsând departamentele de sănătate să abordeze problema cu resurse mai puţine. „Există o creștere șocantă a BTS în America. (…) Credem că există o legătură directă între creșterea numărului de BTS și lipsa de finanţare”, a declarat David Harvey, director executiv al Coaliţiei Naţionale împotriva BTS.

Lăsate netratate, aceste infecţii pot duce la infertilitate sau complicaţii ale sarcinii sau la creșterea riscului de transmitere a virusului HIV.

Din anul 2016 până în 2017, cazurile de sifilis primar și secundar au crescut cu peste 10%, chlamydia a crescut cu aproape 7%, iar gonoreea a crescut cu aproape 19%, potrivit cifrelor preliminare ale CDC, publicate marţi.

Autorităţile din domeniul sănătăţii sunt deosebit de îngrijorate de saltul de 67% a cazurilor de gonoree începând cu anul 2013, deoarece infecţia bacteriană a devenit rezistentă la toate antibioticele, cu excepţia ceftriaxonei.

Începând cu anul 2015, CDC a recomandat combinarea unei doze unice de ceftriaxonă cu o doză orală de azitromicină pentru a trata persoanele cu gonoree. Cu toate acestea, anul acesta, oficialii din domeniul sănătăţii publice din Anglia au raportat că un bărbat care s-a îmbolnăvit de gonoree nu a răspuns la tratamentul combinaţiei de ceftriaxonă și azitromicină. Autorităţile din domeniul sănătăţii publice se așteaptă ca în Statele Unite să apară o tulpină foarte rezistentă la medicamente.

Deși această combinaţie de medicamente a avut rezultate pozitive în Statele Unite, CDC a anunţat că testele de laborator confirmă faptul că rezistenţa la azitromicină a crescut de la 1% din cazuri, în 2013, la peste 4%, în 2017. Azitromicina a fost folosită pentru a se impiedica rezistenţa la ceftriaxonă.

Experţii au declarat că mai mulţi factori au cauzat creșterea numărului de BTS, printre care lipsa de conștientizare a gravităţii infecţiilor, dar și lipsa schimbării comportamentului sexual. În plus, tehnologia medicală, cum ar fi profilaxia pre-expunere sau PrEP, un medicament de zi cu zi folosit pentru a reduce riscul transmiterii HIV, i-a determinat pe unii să renunţe la folosirea prezervativelor.

Există de asemenea temeri că personalul medical nu efectuează toate examinările recomandate. De exemplu, pe de o parte SUA a eradicat transmiterea HIV de la mamă la copil, dar pe de altă parte, aproximativ 1.000 de copii se nasc în fiecare an cu sifilis. Astfel, CDC recomandă tuturor femeilor însărcinate să fie testate pentru sifilis, HIV și hepatită B. În plus, toate femeile cu vârstă mai mică de 25 de ani care au o viaţă sexuală activă să fie testate anual pentru chlamydia și gonoree. Bărbaţii homosexuali și bisexuali ar trebui de asemenea să fie examinaţi cel puţin o dată pe an.

Gail Bolan, directorul diviziei de prevenire a transmiterii BTS din cadrul CDC, a declarat că medicii și pacienţii ar trebui să discute mai des despre riscurile BTS, dar și despre testare.

Departamentele de stat și locale din domeniul sănătăţii publice trebuie să prezinte informaţii cu privire la riscurile întreţinerii de relaţii sexuale neprotejate, a declarat Michael Fraser, director executiv al Asociaţiei Funcţionarilor de Stat și de Sănătate Teritorială.

„Nu ai nevoie de o diplomă medicală pentru a ajuta la prevenirea BTS. Trebuie să vorbești cu oamenii despre utilizarea prezervativelor”, a declarat Fraser adresându-se personalului medical.

În timp ce în Statele Unite se înregistrează o creștere alarmantă a numărului de cazuri de BTS, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Europa a reușit să menţină relativ scăzută incidenţa acestor boli. O creștere a cazurilor de chlamydia s-a înregistrat în 2005 și o creștere a gonoreei și a sifilisului, la mijlocul anilor 1990. În afara acestui fapt, nu au existat creșteri drastice ale numărului de îmbolnăviri cu BTS în Europa.

În ceea ce privește ţara noastră, conform OMS, România se află între primele 10 ţări din Europa în ceea ce priveşte incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală. Date colectate în ultimii ani de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor poziţionează ţara noastră pe locul 2 în cazul infecţiei cu sifilis, principala cauză fiind contactul sexual neprotejat.