Fumatul și băutul în adolescenţă afectează sănătatea arterelor

185

Cei mai mulţi dintre noi trăim cu impresia că vârsta adolescenţei este singura perioadă din viaţă în care putem adopta tot soiul de comportamente riscante, cum ar fi fumatul și consumul de băuturi alcoolice, fără să suferim prea multe consecinţe asupra sănătăţii. Studiile indică însă altceva: asemenea comportamente ne afectează sănătatea pe loc.

Tinerii care încep să fumeze și să bea alcool de la vârste mici își vor cauza daune vizibile la nivelul arterelor până la vârsta de 17 ani, arată un studiu publicat în European Heart Journal. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol implicaţi în Studiul Longitudinal Avon pentru Părinţi și Copii (ALSPAC), care urmărește sănătatea a peste 14.000 de familii din zona Bristol, Anglia, au analizat datele a 1.266 de adolescenţi cuprinși în acest studiu la vârstele de 13, 15 și 17 ani.

Autorul principal al studiului, profesorul John Deanfield, de la Institutul pentru Știinţă Cardiovasculară, a explicat că fumatul și băutul în adolescenţă, chiar dacă se află la un nivel mai scăzut decât se raportează în studiile pe adulţi, tot este asociat cu rigidizarea arterelor, care mai departe progresează spre ateroscleroză. După cum era de așteptat, pericolul crește pe măsura obiceiului, cei care fumează mai multe ţigări și au mai multe episoade de beţie se expun unui pericol mai mare decât cei care fumează mai puţin și beau mai puţin de două pahare de alcool pe zi.

Cercetătorii atrag atenţia că, deși în ultimii ani a scăzut numărul tinerilor care fumează, în acest studiu unul din cinci tineri fuma la vârsta de 17 ani, cei mai mulţi provenind din familii în care și părinţii fumează. „Rezultatul fumatului sau al băutului constă în daune la nivelul arterelor încă din tinereţe, iar combinaţia celor două este cu atât mai periculoasă”, explică și dr. Marietta Charakida, alt cercetător din cadrul Institutului pentru Știinţă Cardiovasculară.

Din fericire, studiul arată că, atunci când tinerii se opresc din fumat sau băut repede, cât încă sunt adolescenţi, arterele revin la normal. „Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a-ţi proteja sănătatea inimii este să renunţi la fumat. Iar, dacă bei, să nu ieși din cantităţile maxim admise de medici”, conchid cercetătorii.